Senátní volby jsou u konce, zájem voličů byl minimální

Češi v sobotu dokončili volbu 25 budoucích senátorů. Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin. Voliči rozhodovali o tom, jak silnou většinu bude mít opozice v horní komoře parlamentu. Už před druhým kolem totiž bylo jasné, že Babišův kabinet ANO+ČSSD podporovaný komunisty nebude mít většinu.

On-line přenos

Senátní volby - 2. kolo

  • 22:08
    Česká televize

    Vážení čtenáři, on-line přenos provázející druhým kolem senátních voleb je u konce, děkujeme za pozornost.

  • 21:34
    Česká televize

    Zvýší se volební účast díky známému jménu? Odpověď lze vyčíst z další interaktivní mapy ZDE.

  • 21:06
    Česká televize

    Podívejte se, jakým způsobem pro kandidáty hlasovali voliči z jednotlivých obcí. INTERAKTIVNÍ MAPA V ČLÁNKU ZDE.

V sobotu zůstaly zavřené volební místnosti v Praze 4 a na Vsetínsku. Už před týdnem tam byli v prvním kole senátory zvoleni nově bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN) a opětovně zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Zájem o druhé kolo byl ale tradičně malý. V pátek přišla k urnám necelá desetina voličů a celková účast byla kolem 15 procent, mezi okrsky byly ale velké rozdíly.

První volební kolo vyhrála ODS, která má své kandidáty v 11 obvodech. ANO má deset finalistů, ČSSD pět, stejně tak i STAN. KDU-ČSL má ve finále čtyři želízka v ohni. Po třech kandidátech mají v závěrečném klání Piráti a hnutí Senátor 21, tři jsou nezávislí kandidáti. TOP 09 má dva finalisty, KSČM jednu kandidátku.

Nejsilnější klub mohou mít STAN či lidovci

Vládní strany ANO a ČSSD mít navrch v Senátu nebudou ani s podporou KSČM, mohly by získat maximálně 15 mandátů. Jistý mají ale jen jeden na Karvinsku, kde proti sobě stojí bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) a bývalá havířovská primátorka Milada Halíková (KSČM).

Nejsilnější frakci v Senátu – až osmnáctičlennou – mohou mít KDU-ČSL a STAN. ODS by mohla mít až 17 senátorů podobně jako ČSSD. ANO by mohlo mít až 16 senátorů v jednaosmdesátičlenné horní komoře. Udržet svůj klub by si mohlo i hnutí Senátor 21.

Mezi finalisty je deset žen, proti sobě stojí jen na Prostějovsku. Z dvanácti senátorů, kteří obhajovali mandát, může být znovu zvoleno s Čunkem dalších devět.