S víkendem přijde ochlazení a déšť. V sobotu dokonce zasněží

Předpověď počasí: Víkend přinese ochlazení (zdroj: ČT24)

Od pátku se začne na území České republiky postupně ochlazovat, sobota bude nejchladnějším dnem celého týdne. Ke klesajícím teplotám se postupně přidá rostoucí oblačnost, která pak s sebou přinese přeháňky na většině území. Sněžit má nejprve v polohách nad tisíc metrů nad mořem, od soboty i v oblastech o čtyři sta metrů níže.

Teploty se v pátek budou pohybovat mezi 11 až 15 stupni Celsia. Na severozápadě Čech může v polohách nad tisíc metrů nad mořem i sněžit. „V sobotu ještě čekáme déšť a přeháňky na většině území. Teploty v noci 7 až 3 stupně Celsia v Čechách, odpolední 6 až 10 stupňů,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. Na jižní Moravě se očekávají nejvyšší teploty, pohybovat by se měly kolem 12 stupňů Celsia.

Neděle pak má být zpočátku oblačná a zatažená. Na jihovýchodě se očekávají přeháňky a déšť. „Nad 600 metry i déšť se sněhem a sněžení, ale postupně od severozápadu bude oblačnosti ubývat až na polojasno,“ upřesnila meteoroložka.

Počasí o prvním květnovém víkendu
Zdroj: ČT24

Noční teploty mohou v oblastech s nízkou oblačností klesnout až na minus 4 stupně Celsia. Odpolední teploty se pak mají pohybovat mezi 7 a 11 stupni.

Deště zmírňují sucho

S příchodem příštího týdne se má opět pozvolna oteplovat. Pršet a sněžit už by mělo jen výjimečně. Pondělní teplotní průměr se bude točit kolem deseti stupňů, v úterý se už bude pohybovat o dva stupně výš. „Bude se nadále oteplovat, ale zase bude přibývat oblačnosti a častěji se v druhé polovině příštího týdne vyskytne déšť. To by mělo pršet na většině území,“ dodává Marie Odstrčilová.

Situace ohledně sucha se s přeháňkami a deštěm v minulých dnech v Česku o něco zlepšila. Díky vydatnému dešti v pondělí odvolal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Riziko platí už jen na jihu Moravy, ale je klasifikováno jako nízké.