Rodičovská se zkrátí ze čtyř na tři roky, řekl Jurečka. Chce také přidat 50 tisíc

Události: Vláda chce navýšit rodičovskou a změnit dobu čerpání (zdroj: ČT24)

Maximální doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit ze čtyř let na tři roky. Rodiče ale budou moci s potomkem dál zůstávat doma na rodičovské do jeho čtyř let. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládní politici už dřív uvedli, že mají shodu na navýšení příspěvku a návrh by měli projednat během příštích dvou týdnů. Přidat by se mělo 50 tisíc korun k nynějším 300 tisícům, a to od ledna.

„Základní dohoda v tento okamžik je a byla uzavřena na úrovni předsedů koaličních stran. Tedy zvýšení rodičovského příspěvku o padesát tisíc korun od prvního ledna příštího roku a zároveň i zkrácení doby toho čerpání na tři roky,“ potvrdil Jurečka.

Rodičovská se naposledy zvedla v roce 2020 o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun, u dvojčat a vícerčat je to 450 tisíc korun. Rodiče mohou teď sumu čerpat do potomkových čtyř let. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Měsíčně je možné pobírat až 70 procent základu výdělku.

Loni výdaje činily 33 miliard korun, v roce 2019 před navýšením při vyšším počtu dětí 24,5 miliardy korun. „Dopady jsou rozpočtově neutrální nebo dokonce i pozitivní a z toho důvodu souhlasíme se zvýšením. Myslím, že už k té dohodě jsme opravdu blízko,“ přidala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zbývá dohoda o tom, kdo bude částku čerpat

Chystaný návrh podle Jurečky nepočítá se zavedením následné automatické valorizace příspěvku. Poslanecké kluby se ještě musí dohodnout, koho se bude navýšení týkat, jestli jen rodin s nově narozenými dětmi, nebo i těch, které už dávku čerpají.

Podle toho bude pak zřejmé, o kolik se zvednou výdaje. Rozpočet je v deficitu. Pro příští rok vláda původně počítala se schodkem 235 miliard korun, nyní mluví o částce mezi 235 a 270 miliardami. Současně premiér Petr Fiala (ODS) v polovině června zmínil případné další úspory ještě letos, pokud by se hospodaření státu nevyvíjelo dobře.

„Bavíme se o těch parametrech. Mezi ně patří to, koho se to bude týkat, zda hranice bude natvrdo od 1. ledna 2024 (pro narozené po tomto datu), nebo bude nějaký přechod pro děti narozené dřív. Ta jednání jsou ještě před námi. Všechno to má nějaké náklady a nějaké své souvislosti,“ řekl Fiala novinářům ve čtvrtek. „Já se kloním k tomu, aby se to týkalo nově narozených dětí,“ dodala Pekarová Adamová. 

Podle STAN a Pirátů by naopak na vyšší příspěvek měli dosáhnout i rodiče dětí, které se narodily už letos. „Například lidé, kterým se narodí dítě v průběhu podzimu, budou mít takzvanou mateřskou a až poté požádají o rodičovský příspěvek. Ty bychom v té dohodě zohlednit měli,“ konstatovala místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Ještě větší okruh, tedy aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly rodiny všech dětí, které ho mohou čerpat, bude ve sněmovně prosazovat opozice. „Prostě navýšení rodičovského příspěvku by měli dostat všichni ti, kteří se starají v tuto chvíli na rodičovské o dítě,“ prohlásil člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). „Mělo by se to týkat všech rodičů dětí do čtyř let. Rozhodně žádné omezení, v tom případě by to bylo diskriminační,“ doplnila místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

Rodičovský příspěvek (v květnu 2023)
Zdroj: ČT24/MPSV

Vláda kvůli časovému tlaku nejspíš svou novelu předkládat nebude a úprava rodičovské by se mohla dostat ve sněmovně do jiné projednávané předlohy jako poslanecký návrh.

Zaměstnavatel nyní drží rodiči místo do tří let věku dítěte. Školek či dětských skupin není dost, a to hlavně ve velkých městech. Posílení počtu míst a zkrácení rodičovské doporučovala Národní ekonomická rada vlády (NERV) i další experti.