Ransdorfovo členství v KSČM je ocelové. Nepovolilo ani na jednání ÚV

Ústřední výbor Komunistické strany Čech a Moravy rozhodl, že členství Miloslavu Ransdorfovi nepozastaví. Europoslance zadržela nedávno švýcarská policie v curyšské bance spolu se třemi Slováky kvůli podezření z finančního podvodu. Ransdorf tedy nadále zůstává členem strany.

„Vzhledem k tomu, že jde o jeho privátní záležitost, nejde o činnost spojenou s funkcí ve straně, se většina přiklonila k názoru, že to stranu do budoucna poškozovat nebude. V tomto ohledu byl výsledek dán hlasováním,“ prohlásil po zasedání ústředního výboru předseda strany Vojtěch Filip.

Události: Ústřední výbor KSČM se postavil za Ransdorfa (zdroj: ČT24)

Debata se podle něj točila kolem toho, zda kauza poškodí KSČM v její stranické činnosti, nebo ne. Zasedání ústředního výboru trvalo sedm hodin. Dnešní stanovisko považuje Filip za věc kolektivního rozhodnutí, většina prý sdílela názor, že je to spíše honba médií proti Ransdorfově činnosti obecně.

Sám Ransdorf s médii odmítl komunikovat. V tomto týdnu mimo jiné potvrdil, že ve švýcarské bance jednal jménem Vladimíra Huňka. Reportáž o jeho podvodech odvysílal v srpnu pořad České televize Na stopě.

Pořad Na Stopě: Reportáž o Vladimíru Huňkovi nazvaná Velkoformátový podvodník (zdroj: ČT24)

Vladimír Huněk byl již dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Tvrdil, že dokumenty, které v bance předkládal, jsou pravé. Neměl prý slíbenou žádnou provizi.

Europoslance Ransdorfa zadržela spolu se třemi Slováky minulý čtvrtek švýcarská policie v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. Ransdorf je přesvědčen o tom, že nic špatného neudělal.