Rakušan chystá rozdělení České pošty na dvě části. Do Balíkovny by mohl vstoupit soukromý kapitál

Týden v politice: Rakušan o transformaci České pošty (zdroj: ČT24)

Transformační zákon o České poště je nyní v připomínkovém řízení, po něm má zamířit do sněmovny, uvedl v pořadu Týden v politice ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V případě jeho platnosti od ledna 2025 se počítá s rozdělením státního podniku na část, která bude dál poskytovat tradiční poštovní služby, státem dotované, a na část Balíkovna. Ta by si měla doručováním balíků na sebe vydělat.

Po vzniku státní akciové společnosti Balíkovna se počítá s tím, že do ní vstoupí i soukromý kapitál. O tom jednají ekonomičtí ministři, řekl Rakušan, který argumentoval jako vzorem německou poštou. Podle něj by však nemělo jít o „čistou privatizaci“. Předpokládá dále „osvěžení v segmentu služeb“, například dodáváním balíků na čas.

Plán vstupu soukromého kapitálu kritizuje část opozice. Podle ní to může stát připravit o zisk, kterým by mohl dotovat nevýdělečné základní služby. „To, co vydělává, se prakticky převádí do Balíkovny, což je samozřejmě logistika a tak dále. A tady by měl popřípadě přijít nějaký investor a to, co nevydělává, bude financovat stále stát,“ řekla pro ČT poslankyně Jana Vildumetzová Mračková (ANO).

Ministr také počítá se stabilizací hospodaření České pošty. V pořadu uvedl, že se to „výrazně daří,“ když podnik prodává svůj zbytný majetek. Rakušan dodal, že tímto způsobem se „předpokládanou ztrátu, která měla být za minulý rok, podařilo snížit o jednu miliardu“.

Připustil, že se zatím nepodařilo prodat budovu pošty v pražské Jindřišské ulici. Původní zájemce, hlavní město Praha, ztratil zájem. Rakušan však věří, že v průběhu dvou tří let k prodeji této budovy dojde.

Ve třetím čtvrtletí by pošta měla začít poskytovat – ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a Úřadem práce ČR – nový typ služeb, zmínil ministr vnitra. Například vyplácení některých sociálních dávek.