Prvním projektem Digitální a informační agentury má být eDokladovka. Poslouží jako občanský průkaz

Od dubna začne fungovat Digitální a informační agentura jako ústřední orgán státní správy zodpovědný za řízení digitalizace Česka. Jejím prvním velkým projektem bude digitální peněženka neboli eDokladovka, která bude sloužit pro identifikaci lidí prostřednictvím mobilu namísto plastového občanského průkazu. Platit by měla od začátku příštího roku. Informoval o tom zástupce ředitele agentury Petr Kuchař.

K zavedení eDokladovky bude podle Kuchaře potřeba změna zákonů, které dosud umožňovaly identifikaci pouze prostřednictvím fyzického občanského průkazu. Podobný digitální identifikační doklad vzniká i na úrovni Evropské unie. Druhým letošním projektem je vytvoření mandátního registru, aby stát věděl, koho kdo při různých agendách může zastupovat.

Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) je vznik nezávislého úřadu s vlastním rozpočtem pro digitalizaci klíčový. Podobné instituce podle něj fungují i v dalších digitálně vyspělých zemích, jako je Finsko, Dánsko, Estonsko nebo Velká Británie. „Vzniká silná centrální instituce, která dokáže realizovat změnu služby občanům, ale pomáhat i ostatním resortům,“ dodal Bartoš.

Digitální a informační agentura bude mít pod sebou správu a provoz základních registrů, provoz datových schránek, kontaktních míst Czech POINT nebo provoz portálů veřejné správy a občana. Náklady na její založení se pohybují kolem 150 milionů korun a dalších 170 milionů by mělo jít na vytvoření kompetenčních center, která budou pomáhat jednotlivým resortům s velkými IT projekty. Provozní náklady v dalších letech budou částečně hrazené z prostředků delimitovaných z rozpočtu ministerstva vnitra.

Jádrem agentury jsou dosavadní správa základních registrů a odbory hlavního architekta a eGovernmentu ministerstva vnitra. Z nich přejde do agentury asi 160 lidí. Dalších dvacet lidí agentura najme. Další odborníci budou pracovat v kompetenčních centrech.

Státní digitální agentura je podle expertky na IT a generální ředitelky skupiny Creative Dock Gabriely Teissing důležitým krokem k digitální transformaci veřejné správy v Česku. „Ta byla dosud zpomalena roztříštěnými kompetencemi a nedostatečnou koordinací. Spojení mezinárodního know-how a českého technologického talentu může nabídnout slibné možnosti. Česká republika by tak mohla zmenšit digitální propast a zvýšit svou konkurenceschopnost,“ podotkla.

Digitalizace státu a automatizace procesů je podle technického ředitele společnosti OR-CZ Jana Kelči nutným krokem, stát by ale neměl opomenout ani resort zdravotnictví. „Hned se může nová agentura zaměřit například na pravidla zpracování zdravotnických dat, která připraví mimo jiné vstupy pro lepší prevenci. Digitalizace musí navázat na soukromé projekty, které už dávno fungují i bez státní podpory, a systém by se měl inspirovat procesy, jak je známe z technologicky vyspělejších zemí,“ řekl.