První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.

„Ve vámi uvedeném případu státní zástupce podal dne 3. ledna 2024 obžalobu k Okresnímu soudu v Teplicích na jednu fyzickou osobu pro pokus přečinu porušení mezinárodních sankcí,“ uvedl dozorující žalobce Scholle. „K tomuto trestnému činu mělo dojít pokusem o vývoz tří luxusních motorových vozidel do Ruské federace v roce 2022,“ doplnil.

O případu jako první informoval Deník N, podle kterého muž plánoval dostat auta do Ruska přes Bělorusko. „Ruský státní příslušník se pokusil vyvézt tři luxusní vozidla v ceně každého přes 50 tisíc eur. Šlo typově o Mercedes-Benz, BMW X5 a Audi A7,“ uvedla pro Lidovky.cz vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Policie muži zajistila na účtech téměř 190 tisíc eur, proti čemuž se neúspěšně bránil ústavní stížností.

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu muže obvinili loni v červnu, v září pak ale navrhli žalobci stíhání podmíněně zastavit. Jednou z podmínek tohoto postupu je, že se obviněný k činu přiznal, což pro Deník N potvrdil i jeden zdroj. Státní zástupce se však rozhodl poslat případ před soud. Za porušení mezinárodních sankcí u něj může Rus dostat až tři roky vězení nebo peněžitý trest.

Policie se zabývá i dalšími podezřeními na obcházení protiruských sankcí. V srpnu obvinila dalšího Rusa, který se měl podílet na převodech peněz pro sankcionovaného ruského oligarchu. Podezřelý vývoz strojů do Ruska přes Turecko pak kriminalisté prověřují v souvislosti s jihočeskou firmou Kovosvit MAS.