Průzkum CVVM: Posiluje ANO, sociální demokracie a komunisté ztrácí

Praha – Pokud by se nyní konaly volby do Evropského parlamentu, zvítězilo by hnutí ANO. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by mu dala hlas celá čtvrtina voličů. Sociální demokracie si od března mírně pohoršila, podpořilo by ji 20 procent lidí. Méně hlasů by získali i komunisté. Naopak TOP 09 zůstala na svém a nadále může počítat se ziskem 10 procent hlasů. Pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu by překročili ještě lidovci a ODS.

Podpora ANO se podle CVVM mírně zvýšila z březnových 24 na současných 25 procent, zatímco hlasů pro ČSSD ubylo z 23 na 20 procent. Komunisté od minulého měsíce také ztratili, a to dva procentní body – svůj hlas by jim nyní dalo 9 procent lidí.

KDU-ČSL si naproti tomu polepšila z pěti na osm procent, stejně jako občanští demokraté, pro které by nyní hlasovalo sedm procent voličů. Na hranici volitelnosti do europarlamentu pak balancuje Strana zelených se čtyřmi procenty hlasů (od března si o jeden procentní bod polepšila).

Úbytek hlasů nicméně zaznamenalo hnutí Úsvit přímé demokracie, které by podle CVVM získalo podporu jen dvou procent voličů. V tom se výsledky CVVM liší od nedávného modelu společností Herzmann a Data Collect, podle něhož by Úsvit volilo 8,9 procenta lidí. Lidovci by zase dostali méně než čtyři procenta hlasů.

Volební účast CVVM aktuálně odhaduje na 32 procent (po poklesu z březnových 34 procent). Skutečná účast v eurovolbách před pěti lety nakonec činila jen 28,2 procenta.

Průzkum CVVM se uskutečnil od 7. do 14. dubna. Zúčastnilo se ho 1 027 obyvatel České republiky starších 15 let.

Stejné pořadí stran vyšlo i z nedávného průzkumu volebního potenciálu, který pro Českou televizi vypracovaly agentury STEM/MARK a Median. Volbu hnutí ANO podle tohoto modelu zvažuje až 37 procent lidí. O hlasu pro sociální demokracii přemýšlí 30,5 procenta voličů, pro TOP 09 by mohlo hlasovat až 22,5 procenta lidí. Že budou volit KSČM, pak zvažuje až 19 procent lidí (kompletní výsledky si můžete přečíst zde).

Volební potenciál pro volby do Evropského parlamentu
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky ve volbách do europarlamentu získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. V daný okamžik se tak jedná o nejvyšší možné stranické zisky a jejich součet přesahuje 100 procent, protože se počítají i voliči, kteří váhají mezi více stranami.

Prvních dvanáct subjektů, které figurují ve volebním potenciálu, se zúčastní předvolebních debat České televize. Série startuje tuto středu 30. dubna v Ostravě a diváci ji mohou sledovat od 20:00 na ČT24. Následovat budou v týdenních intervalech debaty z Brna (7. května) a Prahy (14. května). K urnám Češi vykročí v pátek 23. a v sobotu 24. května.

OSTRAVA (30. dubna)

  • Petr Hannig (Strana zdravého rozumu)
  • Kateřina Konečná (KSČM)
  • Luděk Niedermayer (TOP 09)
  • Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

BRNO (7. května)

  • Jan Keller (ČSSD)
  • Klára Samková (Úsvit)
  • Pavel Telička (ANO)
  • Jan Zahradil (ODS)

PRAHA (14. května)

  • Ivan Bartoš (Piráti)
  • Radek John (VV)
  • Ondřej Liška (SZ)
  • Petr Mach (Svobodní)