Provozovatel Ulož.to má zaplatit téměř milion korun filmovému distributorovi kvůli stahování Šarlatána

Společnost Petacloud, která provozovala server Ulož.to, má zaplatit necelý milion korun distributorovi filmů Cinemart kvůli snímku Šarlatán. Ten byl na serveru ke stažení. Na čtvrteční rozsudek pražského městského soudu upozornily Hospodářské noviny. Provozovatel Ulož.to oznámil, že se odvolá, podle rozhodnutí soudkyně je ale rozsudek vykonatelný okamžitě.

Petacloud má zaplatit Cinemartu 976 tisíc korun, podle právního zástupce Cinemartu Rudolfa Lešky je to první žaloba, která uspěla se žádostí o peněžní náhradu od provozovatele úložiště. Petacloud nicméně podle Hospodářských novin už server Ulož.to neprovozuje, novým provozovatelem je společnost Cloud platform.

Podle soudkyně Jany Přibylové se podařilo prokázat, „že na stránkách Ulož.to bylo možné stáhnout dílo, k němuž má práva žalobkyně, a to nejméně od 9. prosince 2020 do února 2023“. Server, který v té době provozovala společnost Petacloud pod svým dřívějším názvem Ulož.to cloud, k filmu autorská práva neměl. 

Rozsudek je vykonatelný okamžitě – peníze pro Cinemart musí Petacloud podle čtvrtečního rozhodnutí soudu do tří dnů uložit v advokátní úschově. Soudkyně tím dala za pravdu obavám Cinemartu, že se provozovatel serveru bude zaplacení vyhýbat.

Společnost Petacloud s verdiktem nesouhlasí a oznámila, že se odvolá. Soud podle ní nesprávně vyhodnotil právní podstatu věci. „Poskytovatel cloudových služeb žádná díla neužívá, a tedy ani nezasahuje do autorských práv. Tím není naplněna první a hlavní podmínka pro přiznání nároku na vydání bezdůvodného obohacení,“ sdělil Hospodářským novinám člen správní rady Petacloudu Jan Karabina.

Provozovatel serveru v minulosti podle pravomocných rozsudků musel znemožnit stahování některých filmů jako Pelíšky či Ostře sledované vlaky, ale poprvé zazněl rozsudek, který nařizuje finančně kompenzovat některého majitele práv.