Profil europoslance Ondřeje Knotka

Do Evropského parlamentu letos kandidoval ze třetího místa kandidátní listiny hnutí ANO. Jedná se o jeho druhý mandát europoslance, poprvé byl do instituce zvolen v roce 2019 z pátého místa kandidátky ANO. Pracoval ve výboru pro regionální rozvoj a stal se náhradníkem ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

V Evropském parlamentu se stal součástí skupiny Obnova Evropy. Za nejdůležitější téma považuje energetickou bezpečnost – podporu jaderné energie vyzdvihuje jako klíčové rozhodnutí europarlamentu uplynulých pěti let. V současném mandátu se má Evropský parlament podle Knotka věnovat především zlepšení konkurenceschopnosti EU a ochraně hranic před nelegální migrací. Knotek je pro zachování práva veta v EU a proti zavedení eura v České republice. 

Před vstupem do ANO v roce 2015 byl po dobu tří let členem České pirátské strany. Za Piráty byl v roce 2014 úspěšně zvolen do zastupitelstva města Mariánské Lázně jako lídr kandidátky a místního sdružení strany. Ve městě následující dva roky působil také jako radní, post starosty odmítl. Neuspěl, když v roce 2018 místo zastupitele Mariánských Lázní obhajoval za ANO. Stejně tak neuspěl v krajských volbách v roce 2020 a komunálních volbách v roce 2022.

Pochází z Mariánských Lázní. Vystudoval chemické a procesní inženýrství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Před vstupem do politiky pracoval jako policista, poté ve strojírenském a farmaceutickém sektoru například jako manažer kvality v lucemburské společnosti Rotarex. Působil také jako člen dozorčí rady společnosti Chevak a člen správní rady Veolie Energie ML. Je mu 39 let.