Prodejci tají nehody i najeté kilometry, auta i tak mohou získat osvědčení z STK

Události: Přetočený tachometr (zdroj: ČT24)

Až třetina aut na českém trhu má přetočený tachometr. Uvádějí to firmy, které nabízejí prověření původu vozů. Podle nich jsou kupující stále opatrnější a víc využívají těchto služeb. Kromě pravého počtu najetých kilometrů prodejci mohou tajit třeba i dřívější nehody.

Typ vozu, stav a hlavně cena jsou faktory, podle kterých si zákazníci vybírají auta v bazarech. Zpravidla začínají na internetu. Řada inzerentů ale některé zásadní detaily zatajuje.

Například vůz Doblo Cargo Lungo, který byl ještě před pár dny v nabídce, měl být udržované garážované vozidlo ve velmi pěkném stavu, které prochází pravidelným servisem. Ověření v systému Cebia ukázalo jiný příběh. „Vozidlo bylo havarované, bylo po totální ekonomické škodě,“ upozornila vedoucí marketingu a komunikace Cebia Barbora Minksová.

Auto bouralo v roce 2016 v Německu, bylo opravené a dovezené do Česka. Před týdnem ho majitel chtěl prodat za téměř 240 tisíc. V období 2019 až 2021 u vozidla klesl počet najetých kilometrů – z osmdesáti tisíc na třiasedmdesát tisíc. „Máme i protokoly z STK a z měření emisí a ty ukazují přesná čísla, která tam byla zapsaná,“ podotýká Minksová.

Oprava chyby

Muž, který auto k prodeji nabízel, na kameru mluvit nechtěl. Stočení tachometru razantně odmítl. Přímo na kameru odmítli mluvit i pracovníci Stanice technické kontroly, kde vůz získal osvědčení. „Nezapsal jsem tam poznámku, že stav ukazatele ujeté vzdálenosti je v mílích,“ sdělil s tím, že ukazatele „neuměl přepnout“.

V přepočtu na kilometry by tak auto mělo najeto zhruba 116 tisíc kilometrů. Chybná data se ale takzvaně propsala i do centrálního systému ministerstva dopravy. „Víme, že na začátku listopadu ta samá Stanice technické kontroly vydala opravný protokol, kde chybu přiznala, opravila, a provozovatel vozidla má dokument u sebe,“ podotýká mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

Prodejce vozu ČT opravený protokol z STK poslal, dodal i fotografii tachometru, kdy ukazatel ujeté vzdálenosti byl předloni skutečně v mílích. Auto už je prodané a všechny dokumenty má i nový majitel.