Přibývá pacientů s Alzheimerovou chorobou, domovy bojují s neléčitelností

Události: Stoupá počet onemocnění Alzheimerovou chorobou (zdroj: ČT24)

Přes 150 tisíc lidí může trpět Alzheimerovou chorobou, které byl ve čtvrtek věnován mezinárodní den. Podle pojišťoven i pacientských organizací zároveň s tím narůstají počty lidí, kterým je tato nemoc diagnostikována. Způsobuje nezvratné změny v mozku a zatím není léčitelná. Některé seniorské domovy se proto snaží prodloužit soběstačnost nemocného v rámci svých nových projektů.

Matka Ivany Houskové svou rodinu většinou nepoznává, i proto její dcera dlouho zvažovala, zda ji umístí do zařízení. Podle ní to bylo její nejtěžší rozhodnutí, kterého ale nakonec nelituje. „Přijela jako ležák z LDN (léčebny dlouhodobě nemocných, pozn. red.), nejedla, nepila, chtěla zemřít. A tady se takto zlepšila,“ popisuje stav své jednadevadesátileté matky.

K nejčastějším příznakům Alzheimerovy choroby patří potíže s pamětí, řečí nebo časová dezorientace. V domově v Mlékovicích pomáhají nemocným třeba interaktivní tabule nebo retro vzpomínky. Někteří totiž stále prožívají svůj produktivní věk, nikoli však reálnou dobu.

Jedna ze zdravotních sester popsala, že pacienti si například cvičí i jemnou motoriku. „Je důležitá, potřebujeme, aby si udrželi lžíci, příbor,“ uvedla. Vybavení zároveň stimuluje typické životní situace, jako jsou čekárna u lékaře nebo autobusová zastávka.

Neklid a dezorientace

V domově je i jedna speciální domácnost, v níž trvale bydlí asi dvacítka lidí. Jednotka je uzavřená, klienti totiž často bývají neklidní a dezorientovaní. „Musí mít náplň činnosti, okolo sebe aktivity, prvky, které je upoutají, a nemoc se bude moct zklidňovat,“ vysvětluje ředitelka domova Clementas Mlékovice Andrea Faltysová.

Horizont ČT24: Světový den boje proti Alzheimerově chorobě (zdroj: ČT24)

Doplnila, že tito pacienti trpí psychomotorickým neklidem, který by mohl způsobit jejich zranění. Nový projekt je více individuální – i s větším počtem zaměstnanců.

Právě včasná diagnostika a aktivity na stimulování mozku jsou klíčové. Počty lidí s Alzheimerovou chorobou totiž pořád narůstají, jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny poprvé jejich počet přesáhl padesát tisíc klientů.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou u VZP
Zdroj: VZP