Prezidentská ochranka má nového šéfa, povede ji dosavadní náměstek Kincl

Ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se stal plukovník Radim Kincl. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Místo bylo neobsazené po rezignaci bývalého ředitele útvaru Martina Baláže, který ve funkci skončil začátkem února letošního roku. Kincl dříve působil jako Balážův náměstek, oba dostali v minulosti pokutu za účast na večírku někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky v době koronavirových omezení. Do nabídkového řízení se Kincl přihlásil jako jediný zájemce.

Kincla v pondělí dopoledne uvedl do funkce první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch. „Pan plukovník Radim Kincl má veškeré předpoklady pro to, aby v nové pozici uspěl,“ uvedl Lerch. „Věřím, že dokáže zúročit všechny zkušenosti, které získal ať už v pozici náměstka ředitele útvaru, který nově vede z pozice ředitele, tak také v rámci svého dřívějšího působení u Ochranné služby Policie ČR nebo na kanceláři policejního prezidenta,“ doplnil.

Baláž v únoru požádal o převedení na jiné služební místo u policie. Žádosti podle médií předcházelo odmítnutí tehdy zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby ho střežila oficiální ochranka prezidenta republiky. Důvodem údajně bylo propojení Baláže a tehdejšího vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Baláž i Kincl se předloni v dubnu, v době přísných proticovidových opatření, účastnili večírku na střeše Arcibiskupského paláce. Konal se den po narozeninách tehdejšího arcibiskupa Dominika Duky. Baláž a jeho tehdejší náměstek Kincl dostali v kázeňském řízení za účast na akci pokutu od policejního prezidia, protože na sobě neměli navzdory tehdy platným předpisům respirátory. Výši pokuty za tento přestupek prezidium nesdělilo a trvalo na tom, že členové prezidentovy ochranky byli na střeše arcibiskupství na pracovní schůzce.