Prezident se bude volit „jen“ klasicky. Korespondenční volbu už vláda nestihne prosadit

Události: Hlasování poštou v prezidentských volbách už vláda prosadit nestihne (zdroj: ČT24)

Možnost vybírat nového prezidenta i korespondenčně definitivně padá. Zákon, který by usnadnil hlasování Čechům v zahraničí, prosazuje vládní koalice, opozice je ale proti a hnutí  ANO i SPD ve sněmovně dávají najevo, že jsou připravena normu blokovat i dál. Do výběru nástupce Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci už se celý legislativní proces reálně stihnout nedá.

Korespondenční volba by usnadnila přístup k volebním urnám Čechům, kteří jsou v době voleb v zahraničí. Takových je přes půl milionu a volit mohou nyní pouze na českých ambasádách.

Pro vládu je hlasování poštou prioritou, má ji i v programovém prohlášení. Tento zákon chtěla koalice ve sněmovně dokonce prosadit mezi prvními. Pod tlakem událostí se ale kabinetní priority změnily. „Teď musíme garantovat prosazení klíčových zákonů pro zvládnutí energetické krize,“ uvedl místopředseda vládní ODS Martin Kupka.

Zákon o hlasování poštou měl platit od příštího roku, aby ho mohli využít voliči už při lednovém výběru prezidenta. „Už nevidím příliš reálně, že by se stihl tento zákon samostatně projednat před prezidentskou volbou, což mě velmi mrzí. Je to vůči našim krajanům neférové,“ podotýká Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Opozice se obává, že korespondenční volba nemusí být svobodná

Opozice se ke korespondenční volbě staví negativně. „Není stoprocentně zaručeno, že bude umožněna absolutní svoboda volby. Pokud je člověk za plentou, může se rozhodnout třeba i na poslední chvíli,“ obává se Karel Havlíček z hnutí ANO. Pohled Radima Fialy z SPD je podobný: „Myslíme si, že volby už by nebyly svobodné.“ Ke korespondenčním volbám podle něho proto SPD zaujímá postoj „absolutně nulové tolerance“.

Opozice chce projednání návrhu zabránit. Už v minulosti ANO i SPD několikrát avizovaly, že budou tento zákon obstruovat. Nechtějí dokonce, aby se dostal ani na program jednání. „Iniciovali jsme aktivity k tomu upravit třeba jednací řád, aby nemohlo dojít k takovému vydírání,“ zaznačil předseda Pirátů Ivan Bartoš, jak se vládní strany míní opozičním obstrukcím bránit.

Na prosazení novely má koalice necelé tři roky, další sněmovní volby se mají konat v roce 2025.