Premiér uvedl, že jeho syn nikdy nebyl občanem České republiky. Jde o kampaň, zopakoval

Premiér Babiš: Můj syn nikdy neměl české občanství. Nevím, proč se řeší jeho cesta na Krym (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl v reakci na aktuální dění v kauze Čapí hnízdo, že jeho syn nikdy nebyl českým občanem. Ve Švýcarsku studoval a dlouhodobě tam žije i jeho matka, dodal. Dál hovoří o připravené kampani.

„Můj syn studoval ve Švýcarsku, jeho matka tam dlouhodobě žije, nikdy nebyl občan České republiky. A proto, když jel s panem Protopopovem, odkazuji na jeho dnešní rozhovor v Právu, do Ruska na výlet, tak měli víza. A zaletěli i na Krym. Potom byli i několikrát na Ukrajině. Nechápu, proč to někdo řeší,“ prohlásil premiér.

Předseda vlády opět kritizoval autory reportáže serveru Seznam Zprávy, ve které jeho syn hovořil o tom, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Žurnalisté podle Babiše při natáčení porušili zákon. 

„Jenom chci říct, že chápu, že médiím nevadí, že tady běží další kampaň a zneužíváte nemocného člověka, tak já bych se na vašem místě styděl,“ dodal. Kritický byl premiér k reportérům Seznamu Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. „Odpornější stanici než Seznam Zprávy neznám. Patologická nenávist těchto lidí, protože jsou to ještě dávno moji bývalí zaměstnanci, je neuvěřitelná,“ uvedl.

Reportéři dříve pracovali pro vydavatelství Mafra, které patří do koncernu Agrofert. Jeho majitelem byl Babiš, loni ale koncern převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Televize Seznam ve čtvrtek zveřejnila další zprávu odeslanou z e-mailu Andreje Babiše juniora. Autor v ní rozporuje tvrzení premiéra Andreje Babiše s tím, že „můj otec překročil červenou čáru“. Předseda vlády ve středu označil svého syna za schizofrenika a popřel dřívější vyjádření Babiše juniora, že byl přinucen pobývat na Krymu.