Policie se začala zabývat tvrzeními Andreje Babiše mladšího v reportáži TV Seznam

Události: Policie se zabývá tvrzeními Andreje Babiše mladšího (zdroj: ČT24)

Vyjádření Andreje Babiše mladšího pro Televizi Seznam o nedobrovolném pobytu na anektovaném Krymu s manželem jeho psychiatričky Petrem Protopopovem rozvířilo politickou scénu a otřásá existencí vlády. Premiér Andrej Babiš slova o únosu odmítl a důrazně poukázal na zdravotní stav svého syna. Poté, co Televize Seznam odvysílala reportáž, se tvrzeními Babišova syna zabývá policie.

„17. července 2015 mi volala Policie České republiky, že našli mého syna v autě na dálnici D1, kde vykládal neskutečné věci, a na základě toho ho převezli na psychiatrickou kliniku do Havlíčkova Brodu. Já jsem následně poprosil o převoz do Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s ošetřující doktorkou Protopopovou,“ konstatoval premiér s dodatkem, že „všechny sprosté konstrukce“ jsou lež.

Potvrdil také ale, že jeho syn byl na Ukrajině i na Krymu. Prohlásil, že má dostatek dokumentace dokládající legálnost pobytu jeho syna na Krymu. Neuvedl ale, o jaké dokumenty jde.

Situaci označil za veřejný lynč a „puč Palermo“, protože ho zveřejnění reportáže zastihlo při jeho pobytu právě v sicilském městě na konferenci o Libyi. Kritizoval novináře, kteří zveřejnili rozhovor, v němž jeho syn mluví o tom, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo.

Premiér hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami. Televize Seznam taková nařčení odmítla. Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování postupovala podle mluvčí Seznamu ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem.

Andrej Babiš se to snaží vyřešit tím, že se snaží marketingově situovat do role oběti. To mu ale přece nemůže nikdo věřit, když víme, že to byl on, kdo do toho zatáhl své děti. Všichni si můžeme vybavit a snadno dohledat jeho vyjádření, kdy přísahal na zdraví svých dětí.
Martin Kupka
místopředseda ODS

Andrej Babiš mladší o svém nedobrovolném pobytu na Krymu napsal v minulosti policii a popisoval to také právě reportérům Televize Seznam. „Od chvíle, kdy byla zveřejněna nahrávka na internetu, vyhodnotila policie skutečnosti v ní obsažené a probíhá od té doby prověřování v této věci,“ řekl Aleš Cimbala z Městského státního zastupitelství v Praze.

Na Ruskem anektovaný Krym měl Andreje Babiše mladšího odvézt manžel jeho lékařky Protopopov. Ten se k celé věci odmítá jakkoli vyjadřovat. Cizinci se na Krym z ukrajinského území dostanou legálně pouze se speciálním povolením. Vstup z Ruska je podle ukrajinských zákonů nelegální. Nezáleží, zda tam cizinec letí přímo z Moskvy, nebo autem přes Krymský most. Ruská ministerstva vnitra i zahraničí zatím nesdělila informace o pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu.

Nedůvěru v právní stát, pokud se šíří, je třeba řešit. A jsou-li argumenty, tak vyvracet.
Jiří Dolejš
poslanec KSČM

Stále probíhá i vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V ní je vedle Andreje Babiše mladšího obviněná také jeho sestra. Kriminalisté zadali posudek, jestli jejich zdravotní stav umožňuje stíhání. Lhůta pro vyšetřování je zatím prodloužená do konce roku. Situaci komplikuje skutečnost, že syn premiéra je ve Švýcarsku a nebyl u výslechu.

Podle premiéra policie moc dobře ví, kde se jeho syn nachází. „Po několik týdnů, spíše měsíců, probíhala intenzivní komunikace v rámci mezinárodní policejní spolupráce prostřednictvím Interpolu se švýcarskou policií,“ přiblížil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Jediné, co tato reportáž způsobila, je to, že máme pochybnosti o rychlosti, o tom, jak se tato kauza vyšetřuje, když víme, že po dvou letech nebyli vyslechnuti někteří svědci.
Radim Fiala
předseda poslaneckého klubu SPD

Podle Cimbaly probíhá vyšetřování a nelze poskytovat žádné informace týkající se konkrétních úkonů. Vyšetřovací tým nyní zvažuje další postup. Jednou z variant je i případ rozdělit, aby se dál neprotahoval.

90’ ČT24 - Kauza Čapí hnízdo pokračuje (zdroj: ČT24)

Kdo je kdo v kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym

Andrej Babiš mladší je synem současného českého premiéra z prvního manželství. Narodil se v roce 1983. V roce 2007 se měl propojit s okolnostmi kauzy Čapí hnízdo, když získal akcie firmy na majitele. Kvůli podezření z padesátimilionového podvodu ho stíhá policie. Podle premiéra, stíhaného ve stejném případu, trpí jeho syn schizofrenií.

Vyšetřovatelé ale zpochybňují, že by se kvůli zdravotnímu stavu nemohl trestního řízení účastnit. Například proto, že měl pilotní licenci na Boeing 737 a ta vyžaduje pravidelné lékařské prohlídky. „Měl ji vydanou od 5. října 2011. Pokud se týká prodlužování, je tuhle typovou kvalifikaci potřeba jednou za dvanáct měsíců při splnění všech požadavků prodloužit a podle našich záznamů poslední datum platnosti prodloužení je 30. dubna 2015,“ uvedl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Babišova dcera Adriana Bobeková je o čtyři roky starší než její bratr. Spolumajitelkou Čapího hnízda se stala ve stejné době, když firma dostala peníze z evropských fondů. I ona je tak stíhána pro podezření z dotačního podvodu. A také v jejím případě mluví předseda vlády o psychické nemoci. Konkrétně jde podle jeho vyjádření o bipolární poruchu. Podle médií ji policie na rozdíl od bratra vyslechla.

Petr Protopopov je manžel jeho ošetřující psychiatričky Dity Protopopové, která měla v lékařské péči Andreje Babiše mladšího. Původem Rus Protopopov měl Babiše mladšího podle jeho slov odvézt na anektovaný Krym. V Česku žije přes 20 let a pracuje v Agrofertu jako řidič. Aktivně se zabýval cyklistikou, trénoval třeba v Dukle. Právě on je mužem, o němž Andrej Babiš mladší uvedl, že z něj má strach.

Dita Protopopová je psychiatrička. V době, kdy Andrej Babiš vedl resort financí, mu dělala poradkyni. Letos vedla kandidátku hnutí ANO v komunálních volbách. Od prosince 2017 pracuje na ministerstvu zdravotnictví, kde se věnuje reformě psychiatrické péče. Pracuje také v Národním ústavu duševního zdraví na pětinový úvazek. Právě tam se podle premiéra stala ošetřující lékařkou jeho syna a sepsala zprávu, podle níž se kvůli nemoci není schopen účastnit trestního stíhání. Reportérům Seznamu Babiš mladší řekl, že mu vyhrožovala zavřením v ústavu nebo mu nabídla odjezd na „prázdniny“.