Přechod na DVB-T2 by mohl pokračovat v červenci. Signál má pokrýt Moravu

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu tohoto roku. Předběžně s tím počítají České radiokomunikace, definitivní slovo pak bude mít vláda, informoval o tom Radiožurnál. Pokud by se přechod na DVB-T2 podařilo obnovit v tomto termínu, celý proces by se zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

„Když vypínání přesuneme o čtyři měsíce, tak bychom ho mohli restartovat 16. července,“ řekl Radiožurnálu ředitel regulace radiokomunikací Marcel Procházka. Podle něj by měl aktualizovaný harmonogram respektovat původní intervaly mezi vypínáním jednotlivých vysílačů, přechod by tak měl skončit v říjnu. 

Zkrácení plánu není možné jak z technických důvodů, tak proto, aby diváci měli dostatek času se na změnu připravit. Domácnosti pro naladění nového signálu potřebují televizi nebo set-top box, které DVB-T2 umí přijímat.

Konečný termín bude záviset na aktuální situaci v souvislosti s koronavirem

České radiokomunikace momentálně s Českým telekomunikačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu připravují konečný harmonogram, který bude muset poté schválit vláda. Kabinet by ho mohl projednat během tří až čtyř týdnů.

„Situaci neustále vyhodnocujeme z pohledu schopnosti realizovat servisní služby nebo dostupnosti elektroniky. V současné době je televizní vysílání nezbytně důležité pro všechny občany,“ řekl v Radiožurnálu náměstek ministra půmyslu Petr Očko. Nevylučuje případné dřívější, nebo pozdější obnovení přechodu podle stavu epidemie.

Na DVB-T2 čeká hlavně Morava

Výhradně na nový formát dosud nepřešla hlavně východní část Česka. Ministerstvo průmyslu a obchodu a poté vláda v půlce března rozhodly, že dočasně zastaví přechod na DVB-T2 a prodlouží stávající digitální vysílání. Důvodem bylo zajištění informovanosti veřejnosti v době mimořádných opatření kvůli šíření koronaviru.

Celý přechod na DVB-T2 měl původně skončit letos v červnu, uvolněné kmitočty mají získat mobilní operátoři pro rychlé sítě 5G.