Povinné ručení podraží v příštím roce v průměru o desetinu

Události: Povinné ručení podraží (zdroj: ČT24)

Povinné ručení se řidičům příští rok zvedne v průměru asi o desetinu. Rizikovým skupinám, jako jsou třeba mladí do osmadvaceti let z velkých měst, mohou ceny růst víc, naopak lidé ve věku kolem čtyřiceti a z malých obcí mohou počítat se zdražením zhruba o procento.

„Očekáváme, že v příštím roce se škodní inflace zvedne asi o deset procent, a podobně by mohly následovat i sazby povinného ručení,“ podotýká mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Pojistka je závislá nejen na věku řidiče, ale i na jeho schopnostech. Důležitou roli hraje i region. Tam, kde je víc nehod, jsou vyšší i pojistky. „Praha je nejdražší, a naopak nejlevnější je Zlínský kraj či Vysočina,“ přibližuje vedoucí týmu autopojištění ze Srovnejto.cz Michal Štěrba.

Například řidič ve věku 42 let, který je deset let bez nehody a každý rok ujede zhruba patnáct tisíc kilometrů, zaplatí v Praze za nejlevnější ručení přes tři tisíce sto korun, obdobný řidič ze Žďáru nad Sázavou ušetří více než tisícovku.

Průměrné roční povinné ručení
Zdroj: Srovnejto.cz

„Do cen budeme muset promítnout jak inflaci, tak samozřejmě i zvyšující se počet škod, ale také dražší materiál a ceny práce v servisech,“ míní mluvčí pojišťovny Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Majitelé segwayů a elektrokoloběžek

Připlatí si nejen majitelé aut, ale nově i segwayů a elektrokoloběžek. „Očekáváme, že sazby se budou pohybovat podobně jako u malých motocyklů,“ míní Káňa. Půjde třeba o koloběžky, které dokáží jezdit rychleji než 25 kilometrů v hodině. Při sdílení to ale jezdci nemusí zaznamenat.

Zatímco za elektrické koloběžky budou jejich majitelé ručení platit, na elektrokola se povinnost nevztahuje. Ta totiž bez lidského šlápnutí do pedálu nefungují. Právě to bylo rozhodujícím faktorem pro nová pravidla.