Potrubí v Unipetrolu je zabezpečené, silnice se otevře o půlnoci

Litvínov - Hasiči společně s techniky dokončili zabezpečení poškozeného potrubí v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova. Silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem bude otevřena o půlnoci, potvrdila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Více než pětikilometrový úsek museli řidiči po čtvrtečním požáru objíždět.

  • zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu
  • od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě
  • v letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč

Více než pětikilometrový úsek silnice I/27, který vede středem Chemparku, byl uzavřen nejprve kvůli zásahu hasičů, posléze z preventivních důvodů. Znovu jím řidiči mohou projet od půlnoci. „Podle vyjádření hasičů pominula veškerá rizika plynoucí z poškozených technologií,“ vysvětluje redaktorka ČT Renata Myslíková.

Mezi Mostem a Litvínovem i nadále trvá výluka tramvají. Dopravní podnik ji nahradil autobusy s třicetiminutovými intervaly. O termínu obnovení tramvajové dopravy rozhodne krizový štáb v pondělí, doplnil mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Rozsáhlý požár zasáhl chemičku ve čtvrtek ráno, předcházel mu výbuch. „Dokončili jsme společně zabezpečení poškozeného potrubí. Teď probíhá finální měření škodlivin, které je stále negativní. Hasiči ještě kontrolují bývalá požářiště,“ řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Vyšetřování příčin požáru by mělo začít v pondělí. Pracovat na něm bude jak policie, tak specialisté firmy. Na začátku týdne by mohla mít společnost i první odhady, jak velké škody oheň způsobil.

Chempark v Záluží prozatím dál funguje v minimálním provozu. Petrochemický provoz zůstává zcela odstavený, v minimálním provozu je podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy rafinerie a výroba agrochemikálií.

Na místě po výbuchu a požáru v chemičce zasahovalo 42 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po několika hodinách, pak nechávali řízeně vyhořet zbytky látek.