Policisté v Praze zadrželi studenta, který vyhrožoval vystřílením třídy

Kriminalisté zadrželi osmnáctiletého studenta, který podle nich vyhrožoval svým spolužákům vystřílením třídy jedné ze škol v Praze 8. Veřejně také dával najevo, že si chce pořídit zbrojní průkaz a opakovaně před svými spolužáky souhlasil s tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Při domovní prohlídce u zadrženého studenta našli airsoftové a vzduchové zbraně i nože.

„V minulých dnech policisté přijali oznámení o podezřelém chování osmnáctiletého studenta, který navštěvuje jednu ze škol v Praze 8. Muž měl slovně vyhrožovat spolužákům, že vystřílí třídu a výslovně sdělil nenávist vůči některým z nich. Řeči ohledně agrese vůči spolužákům a společnosti podpořil sdělením, že si má v úmyslu pořídit zbrojní průkaz,“ uvedla policie na webu.

Mladík je stíhaný pro trestné činy nebezpečné vyhrožování a schvalování trestného činu, za které mu hrozí až tři roky vězení. „Kriminalisté podali podnět na jeho vzetí do vazby, což soud neakceptoval, a stíhání bude vedeno na svobodě,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Policisté mladíka zadrželi v jeho bydlišti. Tam také našli airsoftové a vzduchové zbraně, které jsou volně prodejné zájemcům od 18 let a není na ně třeba zbrojní průkaz.

Kriminalisté také zjistili, že student školy opakovaně před svými spolužáky vyjadřoval souhlas se střelbou na filozofické fakultě a údajně prohlašoval, že by to udělal stejně. Loni před Vánocemi při střelbě v hlavní budově školy na Palachově náměstí přišlo o život čtrnáct lidí – studentů i pedagogů, dalších pětadvacet bylo zraněno. Pachatel, čtyřiadvacetiletý student fakulty, po činu spáchal sebevraždu. Několik hodin před střelbou na fakultě podle policie zavraždil v Hostouni na Kladensku svého otce a několik dní předtím muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovickém lese. Legálně vlastnil velké množství střelných zbraní.