Policie se vrací k trestnímu stíhání podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Události: Nové stíhání Michala Redla (zdroj: ČT24)

Policie bude pokračovat v trestním stíhání Michala Redla v takzvané kauze „M5“. Ta se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu kolem firmy M5 v dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopouštět spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci potvrdil státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák. Trestní stíhání zlínského podnikatele Redla, který je aktuálně obviněný i v kauze Dozimetr, bylo přerušeno v roce 2007. Podle lékařů nebyl tehdy schopný vnímat trestní řízení.

Podle Bodláka rozhodl státní zástupce o pokračování v trestním stíhání na základě nového znaleckého posudku. „Obviněný je již schopen účasti na trestním řízení a je schopen chápat jeho smysl,“ uvedl.

Vrchní státní zastupitelství se věcí začalo zabývat poté, co jim ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poslal návrh, aby se v přerušeném stíhání pokračovalo. Na dopis Blažka upozornily Seznam Zprávy loni v září. Podle šéfa resortu se Redlův zdravotní stav s ohledem na rozhodnutí soudů zlepšil.

Kriminalisté stíhali Redla spolu s Radovanem Krejčířem ve dvou kauzách. V případě firmy M5 se vyšetřovatelé zabývali nezdaněnými dovozy a prodejem pohonných hmot. Způsobená škoda dosahovala půl miliardy korun.

Kromě „M5“ se jednalo i o kauzu nezákonného podnikání společnosti Technology Leasing. Podle policie Redl spolu s Krejčířem v roce 2002 tunelovali Českou spořitelnu přes úvěr poskytnutý právě firmě Technology Leasing.

V roce 2007 ale bylo trestní stíhání Redla přerušeno. Jeho advokáti totiž předložili znalecké posudky, podle kterých podnikatel kvůli své duševní chorobě nedokázal chápat smysl trestního řízení. Teď bude řízení kolem společnosti M5 pokračovat. V případě firmy Technology Leasing stíhání definitivně ukončila amnestie prezidenta Václava Klause v lednu 2013. 

Duševní stav Redla znovu řeší justice

O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval opakovaně Okresní soud Plzeň-město od roku 2008. Naposledy se mu věnoval loni v květnu, kdy mu omezil svéprávnost na dalších pět let. Toto omezení ale v září zrušil plzeňský krajský soud.

Jak již dříve informovala ČT, nový návrh na zahájení řízení ohledně omezení svéprávnosti podal na podzim člen podnikatelovy rodiny. Okresní soud Plzeň-město, který ve věci bude znovu rozhodovat, ale ještě nezačal jednat.

Michal Redl je aktuálně spolu s dalšími obviněn i v kauze Dozimetr. Policie mimo něj stíhá například bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého člena představenstva pražského dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Zakaríu Nemraha.

Podle vyšetřovatelů se měli dopouštět ovlivňování veřejných zakázek v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Policie ukončila vyšetřování letos na konci března. Seznam Zprávy v pátek informovaly, že se dosud jeden z advokátů neseznámil se spisem, proto ještě státní zástupce nemohl rozhodnout, jestli a případně v jakém rozsahu podá obžalobu.