Policie obvinila exposlance Feriho ze znásilnění, hrozí mu až deset let vězení

Policie obvinila exposlance TOP 09 Dominika Feriho z trestného činu znásilnění. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Bližší okolnosti k případu nebude podle mluvčího policie zatím sdělovat. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, protože je stíhaný i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti - v tomto případě má jít o osobu, které bylo sedmnáct let. Policie to uvedla na svém webu. Policisté Feriho prověřují od loňského června, kdy ho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí.

„Dne 7. března 2022 zahájil policejní orgán trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako trestný čin znásilnění. V předmětné věci bude nadále pokračovat přípravné řízení trestní, a to ve fázi vyšetřování. Neboť je přípravné řízení ze zákona neveřejné, nelze k věci v současné době poskytnout žádné bližší informace,“ uvedl mluvčí státního zastupitelství. 

Policie na webu uvedla, že za trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti hrozí trest ve výši až deseti let ve vězení. „Stíhání je vedeno i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti. V tomto případě mluvíme o dítěti jako o osobě, která dovršila sedmnáctý rok věku,“ upřesnil mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Někdejší politik chce proti obvinění podat stížnost a prokázat svou nevinu. „Prokážu svou nevinu tak jako doposud ve všech ostatních případech v této věci,“ reagoval Feri na svém instagramovém profilu. 

Dominik Feri kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování a násilí v květnu minulého roku rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do sněmovny. Skončil také v TOP 09. 

Policisté někdejšího politika začali prověřovat poté, kdy jej několik žen v médiích osočilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví žen přinesly společné texty Deníku N a serveru Alarm. 

Server Aktuálně.cz s odkazem na zdroje blízké vyšetřování napsal, že případných obětí je víc, ale méně než pět.