Policie bojuje s nedostatkem lidí, nováčky chce poslat do regionů

Policie využije k posílení svých stavů policisty po základní odborné přípravě. Nováčky pošle do regionů s nejvyšším podstavem, až pak budou zařazeni ke svým útvarům. Policii chybí v republice asi tři tisíce lidí, nejhorší situace je v Praze, Středočeském a Libereckém kraji, řekli v pátek novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a policejní prezident Jan Švejdar.

„Od února tohoto roku je (nováčky) neposíláme rovnou na jejich útvary, ale na nějakou dobu, zpravidla tří měsíců, je přidělíme do regionů, které mají podstav,“ řekl Hamáček. „Poté, co odslouží tuto výpomoc, tak teprve půjdou nastálo ke svým útvarům. Tím samozřejmě reagujeme na situaci v daných regionech,“ dodal ministr.

Personální stavy Policie ČR
Zdroj: ČT24

První policisté-nováčči už teď nastoupili ve středních Čechách. Nedostatek policistů byl totiž v poslední době nejvíc zmiňovaný zejména v souvislosti s Jesenicí a několika dalšími obcemi u Prahy, kde bylo na přelomu roku přes 60 případů vloupání do domu. Starostové obcí proto volali po posilování stavů, konkrétně pro oblast Praha venkov-jih požadovali 75 policistů.

„Polovina těch policistů už je tady,“ říká k situaci Hamáček. „Převeleli jsme je z jiných částí jak středních Čech, tak celé republiky. Od 1. února nastoupilo 30 policistů po základní odborné přípravě,“ dodává.

„Naším cílem je stoprocentní naplněnost,“ ujišťuje Hamáček s tím, že by ale ministerstvo uvítalo, kdyby se na tom podílely i samotné obce. Uvedl příklad Mladé Boleslavi, kde město zajištuje pro policisty ubytování.

Studio ČT24: Jan Hamáček o situaci v Jesenici (zdroj: ČT24)

Celkem nastoupilo už 200 nováčků

Od 1. února policie takto převelela celekem 200 policistů po základní odborné přípravě, například v Praze jich je 80. „Toto je řešení, které samozřejmě není natrvalo, nicméně mělo by alespoň na omezenou dobu vykrýt nedostatek policistů,“ řekl Hamáček. 

Středočeská policie rozhodnutí vítá. „Potýkáme se s poměrně velkým podstavem. Neskončí to jenom tím, že tato skupina odejde. Přijdou další, protože odborná příprava končí co tři měsíce,“ řekl ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Personální stavy Policie ČR po krajích
Zdroj: ČT24

Doplnil, že policie má nábor nových posil, ve středních Čechách byl podle něj největší. „Hodláme v tom i nadále pokračovat,“ řekl Kučera. Středočeská policie začala podle něj spolupracovat s policií v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, která má plné stavy. „Budou nabírat i pro nás, já jim budu garantovat to, že po čtyřech letech, které si tady pocitvě odslouží, na jejich žádost, pokud budou chtít, se mohou do původních krajů vrátit,“ řekl Kučera.

Ve Středočeském kraji chybí asi 400 policistů. Nejhorší situace je zřejmě na Mladoboleslavsku a v regionu Praha-venkov jih, který zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ.

U Prahy má pro policisty vzniknout nová ubytovna

S řešením špatné personální situace na služebnách v okolí Prahy by měla pomoci i nová ubytovna s 80 lůžky, která vznikne v plánovaném areálu středočeské policie v Říčanech. Kromě posil z jiných regionů ji budou moci využívat i policisté, kteří nyní dojíždějí do práce ze vzdálenějších míst v kraji.

Pozemek určený původně pro stavbu věznice převzala krajská policie od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stavět se má v letech 2022 až 2025. Do nového sídla, jehož součástí bude i ubytovna, se má přestěhovat asi 850 policistů včetně zásahové jednotky. Areál za 1,9 miliardy korun patří mezi investiční priority vlády.

Nyní policisté z regionu kolem Prahy využívají ubytovny ministerstva vnitra v hlavním městě. „Nová ubytovna nám výrazně pomůže zejména pro tenhle region. Je otázkou, jestli ji bude spravovat bytová správa vnitra, nebo ji budeme spravovat my, ale to už je věc technická,“ uvedl Kučera. Předpokládá, že by v Říčanech mohli bydlet i policisté, kteří mají složitější dojíždění do práce třeba přes celý kraj. „Jde o to, aby si policista odpočinul a byl do služby připravený,“ řekl krajský policejní ředitel.