Po bouřlivé polovině týdne přijde klidný a jasný víkend

Po bouřlivé polovině týdne bude jeho konec zase klidnější, teploty se vrátí k hodnotám mírně pod třicítkou blízkým letnímu ideálu. Nemělo by příliš pršet, jen ojediněle očekávají meteorologové přeháňky. Noci ale budou chladné, teploty mohou klesat i pod deset stupňů Celsia.

Středeční odpoledne a noc na čtvrtek poznamenaly bouřky, které po sobě na Moravě a ve Slezsku zanechaly škody například v podobě zablokovaných silnic a poškozené železniční tratě. Víkendové počasí ale bude docela opačné – klidné a po ochlazení, které s bouřkami přišlo, bude zase tepleji. Nebe bude jasné nebo polojasné.

Zatímco ve čtvrtek by mělo být maximálně 19 až 23 stupňů Celsia – s tím, že během dne mají ustávat srážky a ubývat oblačnosti – a v pátek o stupeň více, v sobotu a neděli budou již teploty spíše připomínat léto. V sobotu má být 23 až 27 stupňů, v neděli 24 až 28 stupňů.

Počasí 15.–17. 9. 2023
Zdroj: ČT24

Noci ale budou podstatně chladnější. V noci na pátek klesnou teploty v Čechách jen na 6 až 10 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku může být tepleji, kolem 11 stupňů. V sobotu se budou noční teploty pohybovat mezi 9 a 13, v neděli by již mělo být v noci a ráno tepleji, mezi 13 a 17 stupni.

V následujícím týdnu už se ochladí. V pondělí se ještě odpolední teplota bude pohybovat kolem 27 stupňů. Pak přejde přes Česko další studená fronta a letní teploty tak pro letošní rok postupně skončí. Maxima se budou v příštím týdnu pohybovat kolem 22 nebo 23 stupňů a pořád se bude jednat o teploty, které jsou vyšší, než je v druhé půlce září obvyklé.

Pavel Karas hovořil o počasí na další dny (zdroj: ČT24)