Pět set korun na ubytování nestačí, volají studenti. Státní příspěvek se už přes deset let nezměnil

Cena za koleje stoupla skoro o polovinu, státní příspěvek, který studenti dostávají na ubytování, je ale už přes deset let stejný. Vyplývá to z údajů, které ČT zjistila od ministerstva školství. Studenti, kteří chodí na vysokou školu jinde, než je jejich trvalé bydliště, tak mají od státu nárok na přibližně 540 korun měsíčně. Některé vysoké školy proto svým studentům doplácí na bydlení ze svého. Ministerstvo školství do budoucna plánuje navyšovat hlavně sociální stipendia, která pobírají ti nejpotřebnější. Okruh studentů, kteří by na ně měli mít nárok, by se měl rozšířit.

„Pro mediky je někdy velmi těžké při studiu pracovat. Spolužačka musela být často na brigádě, aby studentský život utáhla. Nakonec ze školy odešla úplně,“ říká například student Adam Dvořák z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podobně jsou na tom i na jiných univerzitách. „Jednou měsíčně dostanu necelých sedm set korun. Ta podpora ze strany státu je něco jako kapka v moři,“ dodává student Jan Smeták z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni. Před pandemií covidu-19 platil za kolej asi tři tisíce korun měsíčně, nyní je částka o dalších pět set korun vyšší.

Příspěvek od státu, na který mají nárok všichni studenti, kteří nemají trvalé bydliště v místě školy, je už přes deset let stejný. „Jednotková částka na ubytovací stipendia se nezměnila proto, že MŠMT společně s Českou konferencí rektorů a Rady vysokých škol stanovilo prioritu jiným výdajům v rámci možností daných zákonem o státním rozpočtu na příslušný rok,“ uvedla na dotaz České televize mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Tereza Fojtová.

V minulém roce bylo podle MŠMT pro veřejné vysoké školy alokováno na ubytovací stipendia přes 796 milionů korun. V průměru byl roční příspěvek ze strany státu na jednoho studenta 5400 korun. Při přepočtu na jeden desetiměsíční akademický rok to proto vychází na 540 korun měsíčně.

Ministerstvo chce upravit sociální stipendia

Podpora, kterou ministerstvo vysokým školám poskytuje na ubytovací stipendia, se zvyšovala naposledy před deseti lety. Tehdy dal kupříkladu student VŠCHT za jeden den ubytování na koleji Volha 138 korun, v roce 2023 už je to ale 198 korun. To je nárust o více než 43 procent.

Ministerstvo školství poskytuje každý rok vysokým školám na ubytovací stipendia základní finanční částku na jednoho studenta. Je pak na přístupu každé školy, jestli ji sama navýší, anebo studentovi pošle přesně tu, kterou obdržela.

Peníze navíc dává ze svého například Univerzita Karlova. Podobně jako u sociálních stipendií přihlíží v takovém případě hlavně na sociální situaci studenta. Na nejvyšší částku, tedy kolem 2600 měsíčně, dosáhnou například studenti z domácnosti do 1,5násobku příjmu životního minima. „K navýšení základního ubytovacího stipendia o 25 procent oproti předchozímu období došlo na začátku akademického roku 2022/2023,“ uvedl na dotaz ČT tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Ministerstvo školství chce do budoucna příspěvky pro studenty upravit. Plánuje ale navýšit hlavně sociální stipendia. Zároveň by podle resortu na podporu pro sociálně slabší studenty mělo dosáhnout více lidí než doposud.