Peroutkovu cenu získali novináři Ondřej Kundra a Jaroslav Kmenta

Cenu Ferdinanda Peroutky dostali letos Ondřej Kundra z týdeníku Respekt a Jaroslav Kmenta z měsíčníku Reportér. Společnost Ferdinanda Peroutky udělila novinářské ocenění v den výročí Peroutkova narození v pražském Centru současného umění DOX.

Jaroslav Kmenta v současnosti působí jako investigativní novinář časopisu Reportér. V minulosti pracoval v ČTK, Mladé frontě DNES, Zemských novinách nebo časopisu Instinkt. Na základě své práce napsal také dvanáct knih.

„Ví hodně o tom, jak se u nás už třicet let dělá politika, jak je někdy propojená s byznysem, jak funguje podsvětí, jak si premiér Gross koupil byt, jak to bylo se sponzory ODS, s Mrázkem a Krejčířem, jak svou stranu řídil Vít Bárta, jak přišel k majetku Andrej Babiš a podobně,“ uvedl autor jeho laudatia historik Martin Groman.

Jaroslav Kmenta
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ondřej Kundra spojil celou svoji dosavadní kariéru s Respektem, kde se zabývá tématy spojenými s politikou se zaměřením na korupci a veřejné zakázky. Je mimo jiné autorem knihy Putinovi agenti věnující se ruskému vlivu v Česku.

„Dlouhodobě se věnuje silným tématům. Zdeptaný se tím zatím necítí, stále má motivaci. Není rozčarován tím, že i když vypátrá nepravost, nepřispěje to k okamžité změně k lepšímu,“ uvedla v jeho laudatiu spisovatelka Libuše Koubská.

Ceny pojmenované podle novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky, uděluje Společnost Ferdinanda Peroutky, vznikly v roce 1995 – vždy na Peroutkovy narozeniny 6. února. Podle Peroutkovy vnučky a místopředsedkyně společnosti Terezie Kaslové je smyslem a cílem udílení ceny trvalé zvyšovaní prestiže novinářské a publicistické práce, která má nezastupitelný význam pro fungování a rozvoj demokratické společnosti.

Loni ocenila porota analytičku Českého rozhlasu Janu Klímovou a zahraničního zpravodaje České televize Jakuba Szántó. V předchozích letech cenu obdržel například moderátor televizního pořadu Historie.cs Vladimír Kučera, komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner, novinář, bývalý disident, politik a překladatel Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetové televize DVTV.