Organizace BESIP je opět bez šéfa

Praha - Kritizovaný šéf BESIPu Ondřej Valenta končí. Po říjnovém odvolání dlouholeté šéfky Zuzany Ambrožové teď ministr Radek Šmerda zbavil funkce také jejího nástupce. Přestože Česká televize v minulosti upozornila, že BESIP pod Valentovým vedením například vydal chybné letáky pro řidiče nebo zastavil úspěšné preventivní kampaně, mluvčí úřadu teď přímou spojitost s odvoláním nepotvrzuje.

„Žádné chyby mi vytýkány nebyly, neodcházím kvůli chybám,“ tvrdí sesazený šéf BESIPu a poznamenává, že byl jmenován, aby například zlepšil public relations BESIPu. „Měl jsem určité úkoly a ty jsem splnil,“ konstatoval Valenta. Od počátku měl ale Ondřej Valenta řadu odpůrců. První kontroverze vzbudil zadáním nového loga organizace za sto tisíc korun. Další kritika následovala, když zastavil množství preventivních kampaní, ale nijak je nenahradil.

Někteří poslanci - ale i ředitel dopravní policie Leoš Tržil - mu vytýkali, že zastavil dlouho úspěšnou kampaň The Action, zaměřenou na mladé lidi. „To byla velká chyba, protože je strašně těžké oslovit tuto cílovou skupinu a zrovna na tento projekt ti mladí lidé reagovali,“ říká Valentova předchůdkyně Zuzana Ambrožová a dodává: „Byl to člověk, který dopravní problematice absolutně nerozuměl. Navíc zastavil i projekty proti alkoholu za volantem nebo ty, které byly zaměřené na výchovu ve školách.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Dopravní expert Jaroslav Hořín zase poukazuje na to, že podle něj neměl BESIP v posledních měsících žádnou koncepci. „Pan Valenta se bohužel utápěl v nepodstatných věcech, jako byla třeba změna loga nebo navrhování nesmyslných dopravních značek, které pak stejně neprošly. Vůbec ale třeba nepracoval se statistikami, nereagoval na to, při čem lidé zrovna na silnicích nejvíc umírali,“ popisuje Hořín.

Ministerstvo teď ale spojitost s vytýkanými body odmítá. „Pan Valenta není odvolán na základě nějaké chybovosti ani na základě nějakých nesrovnalostí, které by provázely jeho působení,“ tvrdí mluvčí Jakub Ptačinský. Oficiální vyjádření ministerstva totiž zní, že pětadvacetiletý bývalý vedoucí měl BESIP řídit jen dočasně – a toto období právě skončilo.

To je ale v rozporu s tím, že Valentu ministerstvo od počátku prezentovalo jako člověka, se kterým počítá dlouhodobě. A podle toho ministerstvo s Valentou rovněž podepsalo původní smlouvu. „Smlouva pana Valenty byla na dobu neurčitou,“ přiznává Jakub Ptačinský. Proč o údajné dočasnosti jmenování nikdo nic nevěděl, navíc sám Ondřej Valenta neříká. „Na to nemusím odpovídat. Není moje povinnost komunikovat, že jsem dočasným šéfem,“ podotkl.

Ondřej Valenta vedl BESIP od konce roku 2010. Do funkce si ho vybral dřívější náměstek a současný ministr Radek Šmerda – tedy ten, který ho teď odvolává.