Očkování výrazně snižuje pravděpodobnost hospitalizace, ukazují data

Česká vakcinologická společnost doporučila zkrácení doby pro podání posilující dávky očkování proti covidu z šesti měsíců na pět. Vakcinologové ji doporučují starším pětašedesáti let, chronicky nemocným, zdravotníkům a těhotným ženám. Data z nemocnic prokazují, že očkování snižuje pravděpodobnost hospitalizace.

Ochranný efekt očkování je znát na údajích z nemocnic. Většina lidí na covidových jednotkách intenzivní péče je neočkovaná. Jejich průměrný věk je jednašedesát let. Dokončené očkování má jen třetina těch, kteří potřebují intenzivní péči.

Očkovaným je v průměru o deset let více a většinou trpí dalším onemocněním. S posilující dávkou je v těžkém stavu necelé procento hospitalizovaných.

Průměrný věk hospitalizovaných na JIP
Zdroj: ČT24
Případy covidu na 100 tisíc obyvatel z daných skupin za sedm dní
Zdroj: ČT24

Při přepočtu na sto tisíc obyvatel mají očkovaní více než třikrát menší riziko nákazy koronavirem než neočkovaní. U lidí, kteří mají posilující dávku, je riziko dokonce dvacetkrát menší, vyplývá z lékařských statistik.

Šest procent za dva měsíce

Lidé nedávno očkovaní druhou dávku a ti, kteří v poslední době prodělali covid, se nutně přeočkovat nemusí. „Není-li to senior nebo člověk s rizikovými onemocněními, není-li to zdravotník a pracovník v sociálních službách, tak určitě nemusí spěchat hned šestý měsíc,“ radí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Zhruba každé dva měsíce klesá účinnost o šest procent. To je potvrzeno u všech covidových vakcín s tím, že nejrychlejší pokles je po vakcíně Jansen,“ analyzuje Chlíbek. U jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson odborníci doporučují přeočkování po dvou měsících.

Interval pro podání posilující dávky
Zdroj: ČT24

Vláda v demisi v pondělí rozhodla, že od prosince budou mít na posilující dávku nárok lidé starší šedesáti let už pět měsíců po dokončeném očkování. Stejnou možnost budou mít také chroničtí pacienti.

Informaci, kterou v neděli avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), potvrdil po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). U ostatních předpokládá zkrácení půlročního intervalu kvůli kapacitám očkovacích center později.

Kraje v současnosti  kapacity stávajících očkovacích míst navyšují. V Plzeňském regionu zvažují otevřít nové centrum v nákupním středisku. Velkokapacitní centra by se zatím obnovovat neměla. Zájem o vakcínu může ale po zkrácení rozestupu posilující dávky ještě vzrůst.

Dokončené očkování má v Česku přes 6,2 milionu lidí, necelých devětapadesát procent obyvatel. Posilující dávku dostalo přes šest set tisíc lidí. 

Události: Očkovaní snižuje pravděpodobnost hospitalizace (zdroj: ČT24)