O hlavu pravoslavné církve v Česku se zajímá policie. Daroval nemovitosti pochybnému spolku

Události: Majetkové převody nemovitostí pravoslavné církve (zdroj: ČT24)

Policie prověřuje arcibiskupa české pravoslavné církve Michala Dandára kvůli majetkovým převodům. Trestní oznámení na něj podal duchovní správce českobudějovické pobočky. Bez jeho vědomí měly být z církve vyvedeny nemovitosti včetně kaple. Vedení v čele s arcibiskupem čelí kritice kvůli hospodaření dlouhodobě.

Kauza se týká kaple v Českých Budějovicích a pozemku s domkem na okraji města. „Vzhledem k tomu, že jsme (…) takový majetkový převod nikdy neschválili, ba ani o něm nehlasovali, je obsah tohoto dokumentu překvapivý,“ uvedl arciděkan Jan Milan Týmal z Jihočeského okružního arciděkanátu.

Dandár nemovitosti daroval Pravoslavnému spolku svatých Cyrila a Metoděje, který vznikl teprve v listopadu 2022. Sídlem spolku má být dům na Palackého náměstí, nicméně podle internetových stránek si v něm může za pět set korun pronajmout sídlo jakákoliv firma.

Trestní oznámení ve věci tohoto majetkového převodu podal duchovní správce v Českých Budějovicích Alexandr Žerajič. Policie zatím nechce případ komentovat.

„Očekávám, že policie třeba někoho vyzve k podání vysvětlení, zatím se ještě nic neděje,“ prohlásil Týmal. 

Vedení církve se brání tím, že převod byl nutný, protože momentálně nemá prostředky na opravy nemovitostí po celé České republice, jak uvedl mluvčí mluvčí církve Tomáš Jarolím.

Předešlé hospodaření

Pravoslavná církev podobně čelila kritice v roce 2019, kdy zaplatila za zříceninu zámku v Brnkách deset milionů korun spolku, který předtím získal objekt za jednu korunu. Dandár tvrdil, že na to má dle církevních předpisů právo.

Někteří věřící a duchovní kritizují českou pravoslavnou církev za to, že i v souvislosti s nákupem zámku Brnky nezafungovaly kontrolní orgány. Chtějí, aby se hospodářskou situací zabývala takzvaná eparchiální rada.

Arcibiskup Michal Dandár je absolventem církevní školy v Moskvě. Je vedený jako spolupracovník StB. Jeho tajemník Igor Střelec zase pracoval u StB na oddělení kontrašpionáže. Dandár se letos i s dalšími fotil u Sokolova se zástupci proputinovské motorkářské organizace Noční vlci.