O Cimickém promluvila jeho pacientka poprvé před dvěma lety. Po odvysílání reportáže se ozvaly i další ženy

168 hodin: Jan Cimický (zdroj: ČT24)

Známý psychiatr Jan Cimický se podle obžaloby měl od roku 1979 do roku 2019 dopustit 39 trestných činů na ženách. Nejvážnější případ popsala před dvěma lety pro ČT jedna z obětí, kterou měl Cimický sexuálně zneužívat za zdmi bohnické psychiatrické léčebny. Vyšetřování málem spadlo pod stůl kvůli promlčení, přihlásily se ale další ženy. Případ teď míří před soud a proces by měl začít v listopadu. Pro pořad 168 hodin Natáčela Darina Vlková.

Celou kauzu odstartovala v listopadu 2021 zpěvačka Jana Fabiánová, která popsala, že ji Cimický před lety sexuálně napadl v ordinaci. „Asi jsem nebyla v tu chvíli naivní, že bych čekala, že mi někdo bude tleskat, a proto jsem to ani neudělala. Mně tohle bylo a je jedno. Řekla jsem svou pravdu ve chvíli, kdy už se nedalo dál mlčet,“ komentuje dnes zveřejnění svého případu. 

Tehdejší prezident Miloš Zeman se totiž rozhodl v dané době udělit Cimickému státní vyznamenání za zásluhy. Na internetu se tak na zpěvačku vylila vlna nenávisti, ale nejen to. „Mimo jiné se mi ozvala paní, která si zažila dle její výpovědi nejhroznější peklo v době, kdy byla hospitalizovaná v Bohnicích,“ vypráví Fabiánová. 

Daná žena ČT popsala, že se Fabiánové chtěla zastat. „Věděla jsem, že má pravdu,“ uvedla žena s tím, že na fórum ve zkratce napsala svůj příběh, kdy jako náctiletá strávila rok v psychiatrické nemocnici Bohnice, kde ji měl Cimický v péči. Podle výpovědi, kterou před dvěma lety udělala v reportáži ČT, ji lékař zneužíval. Policie ženu po zveřejnění případu oslovila a ona dnes v obžalobě figuruje jako nejvážnější případ. 

Zneužívání v psychiatrické léčebně

Podle policie Cimický dotyčnou ženu řadu měsíců v bohnické psychiatrické léčebně zneužíval, zatímco jí léčil a podával jí psychofarmaka. „Nemyslím si, že bych se někdy životě mohla zbavit úzkostí nebo nočních můr, které mám ještě po pětadvaceti letech,“ podotýká oběť, která dlouhá léta mlčela. „Veškerý pokus o to říct, jak to bylo, mi přišel marný. Byl to člověk, který byl velice populární,“ dodává.

Podla advokátky Adély Hořejší je téma sexuálního násilí staré jako civilizace sama, ale nové je to, že společnost začíná být vůči němu citlivější. „Uvolňuje se poklop, který dlouhou dobu zakrýval formu sexuálního násilí, kterou představuje situace, kdy ve vztahu pachatele a oběti existuje zvýšená mocenská asymetrie,“ podotýká advokátka.

Zkušenost moderátorky ČT

Po odvysílání první reportáže se ozvala i moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová s tím, že i ji psychiatr Cimický před lety napadl, když pracovali na televizním pořadu. O jeho chování promluvila jako první žena, která nebyla jeho pacientkou. „Byla jsem hodně znepokojena, když to vypadalo, že drtivá většina těch případů by mohla být promlčena. Naštěstí policie vydala novou výzvu. Přihlásily se další ženy a zaplnily časovou mezeru, takže se tak nestalo,“ podotýká moderátorka.

Podle obžaloby ubližoval Jan Cimický ženám dlouhých čtyřicet let, tedy téměř celou svou profesní kariéru. „K prvnímu skutku došlo přibližně v devětasedmdesátém roce minulého století a ucelený řetězec pokračuje až na přelom roku 2018 a roku 2019,“ podotýká mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Sám Cimický se pro pořad 168 hodin vyjádřil písemně a sdělil, že jeho odmítavé stanovisko ke všem jemu známým obviněním trvá. „Je mi nesmírně líto všech mých pacientů, kterých se tato kauza dotkla a kteří byli vystaveni diskomfortu při vyšetřování. A jsou to právě moji pacienti, kteří ke mně stále přicházejí pro pomoc, kterou jim dávám a která mě naplňuje a naplňovala celou mou profesní kariéru. Nevedu veřejnou obhajobu a nechci se vyjadřovat k tvrzením, která zaznívají v mediálním prostoru,“ uvedl. 

Kolegové o činech nevěděli

Jan Cimický měl ženám ubližovat při výkonu profese psychiatra a jeho kolegové podle svých slov o činech nevěděli. „Přestože k nám docházeli společní pacienti, o tomto chování jsem nevěděl a nevěděl jsem ani o tom, že by se o tom mluvilo,“ podotýká bohnický psychiatr Martin Hollý. Neví ani o tom, že by šlo o jakési veřejné tajemství, jak se nyní o činech hovoří. „Já jsem do toho nebyl zatažen a ani jsme to neměli jako téma na výboru odborné společnosti,“ dodává. 

Vetšina z obětí těchto trestných činů byly pacientky, které za svým lékařem přišly s problémy a s důvěrou. Podle Fabiánové je to, aby soud proběhl, důležité pro celou společnost. „Tohle se táhne čtyřicet let a myslím si, že zametat něco takového pod koberec čtyřicet let je strašně nezdravé,“ dodává.