Pacientkám z Bohnic by málokdo věřil, vysvětlují ženy, proč o Cimickém promluvily až nyní

168 hodin: Zneužity lékařem (zdroj: ČT24)

Poté, co Pražský hrad oznámil, že prezident vyznamená psychiatra Jana Cimického, ozvalo se několik žen, které tvrdí, že je lékař sexuálně napadl. On sám to odmítá. Jako i v jiných obdobných kauzách rezonuje otázka: proč teď? Ženy, které promluvily, to samy vysvětlují tím, že si dlouho nedokázaly představit, že by mohly proti populárnímu psychiatrovi věrohodně svědčit, za pravdu jim ostatně dávají i odborníci. O ženách, které promluvily, natáčela pro 168 hodin Zuzana Černá.

Jako první se krátce poté, co Hrad zveřejnil, že se prezident rozhodl vyznamenat Jana Cimického, ozvala herečka a zpěvačka Jana Fabiánová a na sociální síti uvedla, že ji před lety ve své ordinaci sexuálně napadl. Později popsala podobnou zkušenost pro 168 hodin i někdejší pacientka z bohnické léčebny, kde Cimický pracoval do roku 1996.

Proč s výpovědí čekala 32 let, vysvětlila tím, že si nemyslela, že by jí někdo věřil. „Já jsem z toho měla hrozné trauma a vůbec jsem si nedokázala v té době představit, že bych měla něco takového řešit,“ uvedla nyní.

Podle odborníků je to pochopitelné a u pohlavního zneužívání docela časté. „Když sexuální násilí páchá autorita, tak je pro oběti velice složité odhalit toto zneužívání, protože zcela jistě mají pocit, že jim nebude uvěřeno,“ podotkla psychiatrička Alena Gayová.

Právník a lektor moderní sebeobrany Pavel Houdek doplnil, že Cimického pacientky byly ve zvlášť těžké pozici. „Je tady někdo, kdo je známý, napsal spoustu knih, chodí do televize. Na druhé straně jsem já. Já jsem nic, jsem paní s diagnózou, proto chodím k psychiatrovi,“ popsal.

Důvěra v autoritu

Zmíněná pacientka se svěřila sexuoložce Haně Fifkové, ale ani jí nepovolila, aby promluvila. „Paní doktorka mi řekla, že by se to mělo řešit. Ale já jsem ji prosila a radikálně jsem řekla, že to určitě řešit nebudu, že na to nemám sílu. Prostě jsem ji uprosila, abychom nic neřešily,“ shrnula sama bývalá Cimického pacientka.

Jiří Kylar, který je předsedou spolku Někdo Ti uvěří pomáhajícího obětem sexuálního zneužívání, podotkl, že „pokud se nejedná o nezletilé děti, nikdo nemá právo jednat za zády obětí bez jejich vědomého souhlasu“. I podle něj je postoj žen, které nyní tvrdí, že je Cimický zneužil, pochopitelný.

Jan Cimický je veřejně známá, populární osobnost, což ostatně dokládá i rozhodnutí hlavy státu udělit mu medaili Za zásluhy. „Ať už se jedná o autoritu lékaře a oběti, kněze a oběti, učitele a žáka-oběti, vždycky se jedná vlastně o úplně stejný fenomén a pokaždé se stává to, že se věří více těm pachatelům než těm obětem,“ poukázal Kylar.

Někdejší ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Zdeněk Bašný, který byl v 90. letech Cimického nadřízeným, uvedl, že psychiatr na pozici primáře socioterapeutického a rehabilitačního oddělení skončil proto, že „ve své privátní praxi, ve svém privátním zařízení realizoval něco podobného“, ale zároveň zdůraznil, že jej nenapadlo, že by se tak mohl chovat i k pacientkám v léčebně.

Pacientka, která promluvila ve 168 hodinách, a Jana Fabiánová, která se vůči Cimickému vymezila na sociální síti, ale později příspěvek odstranila, nejsou jediné, které popsaly nepříjemné zkušenosti. Hovořila o nich i moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která s psychiatrem spolupracovala na osvětovém pořadu.

„Říkala jsem si, já se musím za Janu Fabiánovou i za všechny ty ženy postavit a říct: Já nejsem pacientka, já jsem moderátorka a mám stejnou zkušenost jako vy. Není možné mě  nějakým způsobem degradovat, že jsem blázen,“ zdůraznila. Uvedla, že ji Jan Cimický napadl ve své ordinaci. „Sedl si za mě, najednou mě zezadu chytil za prsa, povalil mě, začal mě líbat, snažil se mi dát jazyk do pusy. Já jsem to vůbec nečekala,“ přiblížila.

Cimický se chce hájit neveřejně

Sám Jan Cimický všechna obvinění odmítá. „Lékař musí lidem pomáhat, ne být pro ně hrozbou. To jsem vždycky ctil a ctít budu,“ uvedl. Státní vyznamenání ale nepřevezme, Hrad jej již odstranil ze seznamu oceněných osobností. „Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokého respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ prohlásil Cimický.

Zůstat mimo zraky veřejnosti ale může být pro Jana Cimického problém. Podezření totiž už zkoumá policie. Kriminalisté vědí minimálně o třicítce žen. Advokátka Lucie Hrdá chce dokázat, že Cimický ženy zneužíval léta. Tvrdí, že má i případy, které nejsou staré desítky let a týkají se Cimického ordinace Modrá laguna. „Přihlásily se mi ženy, které byly v Bohnicích, i ženy, které chodily do Modré laguny. Tam byly ženy mladší patnácti let, což byly vlastně nějaké studentky,“ prohlásila advokátka.