Novinářskou cenu K. H. Borovského získala moderátorka ČT Světlana Witowská

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala Světlana Witowská z České televize. Odborná porota ocenila její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí. Witowská vztáhla ocenění na celou redakci pořadu Interview ČT24.

„Jsem ráda, že se to stalo teď, kdy je Česká televize trnem v oku mnoha lidí,“ řekla Witowská. Podle ní lidé snad pochopili, že je veřejnoprávní televize potřebná. Witowská v České televizi začala pracovat v roce 1996, pořad Interview ČT24 moderuje od roku 2014. 

V poslední době zaujala především moderováním Prezidentského duelu před lednovými prezidentskými volbami. Vedení debaty ocenili oba kandidáti, Miloš Zeman a Jiří Drahoš, ale i veřejnost nebo komentátoři.

Například komentátor serveru iHNed.cz napsal, že Witowská předvedla „naprosto excelentní, sebevědomý výkon“. „Jestli někdo pochyboval, zda Česko potřebuje nezávislou veřejnou službu, dostal ve čtvrtek večer jednoznačný důkaz, že takové zpochybňující úvahy jsou zcela mimo,“ uvedl. Duel vysílaný z pražského Rudolfina sledovalo 2,7 milionu diváků, čímž se stal nejsledovanější televizní politickou debatou v historii měření sledovanosti.

Předvolební finále: Prezidentský duel Jiřího Drahoše a Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Witowská také pravidelně moderuje pořad Interview ČT24. Mimořádný ohlas vzbudil loni v květnu rozhovor s tehdejším vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o vládní krizi i podezření z ovlivňování médií.

Ocenění Novinářská křepelka, udělované novinářům do 33 let, patří podle porotců Kristýně Novotné ze serveru iRozhlas.cz a Jakubovi Zelenkovi z Aktuálně.cz a Hospodářských novin. 

Novotná získala podle poroty cenu díky svému nasazení, průbojnosti, důslednosti a snaze dělat novinařinu ve veřejném zájmu. U Zelenky porota ocenila investigativní nasazení, zejména v oblasti dezinformací a fake news. Porotce Jaroslav Spurný ocenil mimo jiné jeho text o Alím Fajádovi a o roli bratra ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při vyjednávání o propuštění pětice Čechů unesených v Libanonu.


Už pošesté byla udělena Cena Opus Vitae. Získal ji Petr Uhl za celoživotní prosazování spravedlnosti, lidských práv a za osobní statečnost. Uhl se s porotou shodl v tom, o co celý život usiloval. „Dělal jsem vše, co jsem považoval za správné, pokoušel jsem se nikdy neuhnout, ale ne vždycky se mi to dařilo. Někdy jsem se projevil i zbaběle,“ řekl Uhl. Za statečnost naopak označil práci oceněné Witowské. 

Novinářské ceny uděluje správní rada Nadace Český literární fond na návrh odborné poroty, jíž předsedá Martina Riebauerová a dále v ní zasedli Jan Bumba, Lukáš Jelínek, Miroslav Konvalina, Jiří Pehe, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd.

Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 tisíci korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a Kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun. Cenu udělila nadace už pojednadvacáté.