Pohled za televizní kulisy. Debata v Rudolfinu nebyla finále jen pro uchazeče o Hrad

Páteční ráno. Česko ovládá hlavně jedno téma. Prezidentský duel České televize. Nejsledovanější diskuzní pořad posledních dvaceti let. Dnes si o něm lidé píší na sociálních sítích, komentují zasvěcení, reagují experti. Moderátorce Světlaně Witowské přivážejí do redakce kurýři pugéty květin. Co všechno předcházelo tomu, než v Rudolfinu ve čtvrtek pozdě večer zhasla světla?

Byly to desítky hodin příprav. Do nich se zapojilo zhruba sto lidí. Od režiséra a moderátorky přes redaktory po zvukaře či kameramany. A vše začalo před týdnem.

Poprvé se schází šestičlenný tým, který obvykle připravuje večerní pořad Události, komentáře na ČT24. Dva dramaturgové, dva analytici, moderátorka Světlana Witowská a zástupce šéfredaktora František Lutonský. Mají klíčový úkol – vymyslet asi padesát otázek. Slovo od slova. Je to důležité. Musí být zachována absolutní korektnost a objektivita. I špatně pochopená symbolika slova by mohla být problém.

Drží se přitom kostry pěti základních témat – kampaň, zahraniční a domácí politika či osoby, kterými se kandidáti obklopili. Jde to pomalu. Za tři hodiny vznikne pouze osmnáct dotazů.

Nakonec na podobných poradách tým kolem Witowské stráví dohromady hodin šestnáct. Nepočítaje desítky hodin shromažďování a ověřování informací či vymýšlení, kdo z kandidátů a v jaké fázi dostane slovo jako první. Tak to jde celý týden.

Zásadní chvíle se blíží

Čtvrtek 6:30. K Rudolfinu u Palachova náměstí přijíždějí první kamiony s technikou. Hlavní scéna: Sloupová dvorana skvostné budovy. Tým zde začíná stavět. Technici pokládají přes sedm set metrů kabelů, budují speciální věže pro osvětlovače, pod nimi skládají pódium a kulisy. Ty jsou unikátní. Křesla, do nichž usednou finalisté duelu, ale i koberec vybral scénograf z prezidentského salonku Rudolfina.

Scénograf Michael Klang v den debaty odpovídá, nač bylo třeba myslet při přípravě (zdroj: ČT24)

Mezitím se v redakci připravuje moderátorka se svým týmem. Simulují, jak by mohla debata vypadat. Otázku po otázce. Odpověď od odpovědi.

Je 16:00. Světlana Witowská spolu s ostatními vyráží na plac. Na Kavčích horách se zrovna připravuje analytický tým redaktorů. Jejich úkol: Ověřování faktů, analýza výroků obou kandidátů. Bude to úplně poprvé v Česku, a to dokonce on-line. Redakce plánování a analýz bude posílat svá zjištění svým kolegům na místě natáčení v reálném čase.

Je 17:00. V Rudolfinu probíhá generální zkouška. Řeší se i zdánlivé banality. Například nohy moderátorky pod stolem. Zdali nejsou, nebo jsou ­(a jak moc) vidět na obrazovce. Witowská poposedává, aby splnila představy kameramana. V tu chvíli již budovu pročesává prezidentská ochranka i policejní pyrotechnici. Ostatně prověřeni jsou již všichni zaměstnanci České televize i šedesát hostů. Dovnitř se dostane jen ten, kdo má na zápěstí reflexní pásku.

Generální zkouška na prezidentskou debatu (zdroj: ČT24)

19:59. „Já bych vás moc chtěla poprosit o to, abychom v tomto krásném prostředí zachovali dekorum,“ promlouvá Witowská k publiku. Oba kandidáti souhlasně přikyvují. Do zahájení přímého přenosu zbývají vteřiny. Produkce ještě zahání členy ochranky, kteří vykukují za sloupy v pozadí, ze záběrů. Stihne se to jen tak tak.

20:00. Start. Osm kamer, deset kameramanů. Jedenáct osvětlovačů. Zvukaři, mikrofonistky, produkční, grafici. Před budovou stojí přenosový vůz, „přenosák“ – a srdce celého pořadu. Malý prostor, v němž se u monitorů tísní desítka lidí od střihače přes dramaturgy po režiséra. A samozřejmě, v rudolfinské dvoraně proti sobě sedí Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Všichni jsou připraveni.

„Jedem.“

Obavy lidí, kteří Prezidentský duel připravovali, se nenaplnily. Publikum je kultivované. Ani zdaleka to nepřipomíná úterní rozbouřenou „arénu“ při první debatě Zemana s Drahošem. Atmosféra místa a také jistá umírněnost, věcnost a důstojnost řečníků zafungovala.

Debata má proto spád. A tým v přenosovém voze nechce věřit, že se nakonec dostane na všech padesát otázek. Očekávali, že se zvládne tak polovina. A dokonce měli povoleno pořad o patnáct minut protáhnout, kdyby bylo třeba. A to není.

21:30. Konec. Hodina a půl je pryč. Kandidáti na prezidenta děkují divákům i publiku. A také moderátorce. Červené světýlko zhasíná. Jedny z prvních kroků Světlany Witowské míří do salonku s občerstvením. Nejde si pro jídlo ani pití. Slyšet je jen hlasitý oddech.

Z duelu se stává jeden z nejsledovanějších pořadů České televize. Zhlédlo ho průměrně 2,7 milionu diváků.

Prezidentské debatě se bude podrobně věnovat také pořad Newsroom v neděli 28. ledna. Sledujte ho na ČT24 od 22:05.