Zeman se s Drahošem utkali na ČT v poslední prezidentské debatě před volbami

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš debatovali v pražském Rudolfinu. Jejich finálový duel moderovala Světlana Witowská a v přímém přenosu uvedl i web ČT24.cz. Debata byla rozdělena do tří částí a oba kandidáti si na ni mohli přivést 30 svých příznivců. Témata, o kterých se diskutovalo, zvolila Česká televize, voliči i sami kandidáti. Záznam debaty najdete na webu ČT24.cz.

On-line přenos

Prezidentská debata

  • 21:31
    Česká televize

    Diskuzní pořad je u konce. Vážení čtenáři, děkujeme za sledování on-line přenosu.  

  • 21:30

    Závěrem Miloš Zeman poděkoval moderátorce Witowské, debata podle něj byla nestranná a férová. S tím Jiří Drahoš souhlasil. 

  • 21:29

    Poslední minutu k voličům má také Jiří Drahoš. "Vážení občané, jděte k volbám. Jsem kandidát, který se dívá do budoucnosti. Miloš Zeman už nemá této zemi co nabídnout, ale jeho poradci si mohou od této země ještě ledacos vzít a je třeba tomu zabránit. Budu prezidentem, který nepreferuje zájmy elit, který se bude zajímat o starosti lidí, sociální problémy, bude se zabývat problémy, které jsou důležité pro vás: bezpečnost země, kvalitní vzdělání, sociální záležitosti. To všechno budu brát v potaz jako prezident. Bude mi ctí být vaším prezidentem."

Diskuse mezi prezidentskými kandidáty byla rozdělena do tří částí. Otázky kandidáti dopředu neznali, známé jim byly pouze jednotlivé okruhy. V první části stanovila témata Česká televize. 

Předvolební finále: Prezidentský duel Jiřího Drahoše a Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Druhou část určili sami voliči. „Vyjeli jsme do jedné jihočeské obce, kde oba kandidáti dostali úplně stejný počet hlasů, a říkali jsme si, že by bylo dobré, aby voliči Miloše Zemana a Jiřího Drahoše dostali možnost se obou kandidátů zeptat,“ řekl zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský. Zároveň ČT oslovila nejvyšší ústavní činitele, aby formulovali své dotazy na prezidentské kandidáty.

Ve třetí části dostali kandidáti možnost pokládat si otázky navzájem. „Bude nepochybně zajímavé sledovat, jestli zvolí témata, u kterých si myslí, že hýbou společenskou diskusí, nebo jestli to pojmou tak, že budou chtít nějakým způsobem zaútočit na protikandidáta a lidově řečeno ho ugrilovat,“ konstatoval před vysíláním Lutonský.

Výroky obou kandidátů průběžně vyhodnocoval analytický tým ČT24 a dával moderátorce zpětnou vazbu.

Třicet příznivců a žádné transparenty

Rudolfinum zvolila Česká televize pro prezidentskou debatu kvůli symbolické blízkosti k Pražskému hradu i pro jeho úlohu v dějinách Česka. „Připomeňme, že v Rudolfinu zasedalo v meziválečné době Národní shromáždění. Ostatně i Tomáš Garrigue Masaryk byl v Rudolfinu zvolen prezidentem. Já si myslím, že naše volba byla v tomhle směru poměrně jasná,“ vysvětlil Lutonský.

Debata se nekonala v hlavním sále, ale ve dvoraně Rudolfina. Kandidáti si mohli přivést 30 svých podporovatelů. „Nakonec jsme se rozhodli, že nechceme, aby publikum bylo těžce zvladatelné. Ostatně jak jsme mohli vidět třeba v první televizní debatě, kde to spíš připomínalo arénu,“ uvedl Lutonský.

Česká televize také upozornila oba týmy kandidátů, aby jejich podporovatelé přišli vhodně oblečení a nenosili s sebou žádné transparenty. Podle Lutonského ke zvládnutí publika přispěly i zkušenosti moderátorky Světlany Witowské a celková atmosféra budovy Rudolfina.

„Trošku jsme spoléhali na to, že nejužší podporovatelé kandidátů nebudou mít zájem na tom, aby nějak rušili debatu. Aby nějak vstupovali a ovlivňovali férovost soutěže mezi kandidáty,“ dodal Lutonský.