Rodí se plány boje o Hrad. Kandidáti se přou o počet debat

Události: Rodí se plány boje o Hrad (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman a Jiří Drahoš, kteří se spolu utkají o pětiletý mandát prezidenta republiky, připravují plány pro nadcházející dva týdny. Drahošův tým počítá s finančním vkladem deseti milionů, cestami do regionů a opřít se může i o nabídnutou podporu neúspěšných kandidátů. Hrad tvrdí, že Miloš Zeman kampaň nevede, soustředit se chce na televizní debaty. Není ale jasné, kolik jich bude; Drahoš chce dvě, Zeman hned čtyři, přestože diskuse dříve odmítal.

Prezident Miloš Zeman plnil během druhého dne horké fáze kampaně státnické povinnosti a k výročí vzniku republiky odemkl Korunní komoru, aby šlo pro připravovanou výstavu vyzvednout korunovační klenoty.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman kampaň nevede a za vylepením prezidentovy tváře v ulicích stojí organizace jeho přátel. Až dosud hlava státu v rámci předvolebního boje vykázala dary ve formě bezúplatného plnění za sedmnáct milionů, na volební účet dostal čtyři a půl milionu korun.

„Podporovatelům nemohu říci nic jiného než to, že za čtrnáct dní se nic nestihne, tak ať případně ještě nějaký ten billboard vylepí, jinak ať s důvěrou vyčkají na rozhodnutí voličů,“ prohlásil na tiskové konferenci po oznámení výsledků prvního kola. V pondělí, stejně jako bezprostředně po volbách, ale svůj zájem o Hrad pro Českou televizi znovu odmítl komentovat a vyjádřil se pouze jeho mluvčí. 

Spor o duely

Podle Ovčáčka se Zeman na rozdíl od prvního kola chystá v kampani zaměřit hlavně na televizní duely, třebaže původně jakékoliv televizní diskuse odmítal (s výjimkou tradičního rozhovoru na TV Barrandov). „Můžu potvrdit, že pan prezident je připraven zúčastnit se debat se svým protikandidátem před televizními kamerami,“ informoval nyní Jiří Ovčáček.

Podle Zemanova sobotního vyjádření by diskuse měly být dvě, tři už by prý diváky nudily. Nevyloučil možnost, že se jedna z debat uskuteční na Primě, jeho protikandidát naopak projevil zájem o veřejnoprávní médium. V pondělí večer Hrad ovšem oznámil, že Zeman přijal hned čtyři nabídky: od Barrandova, Novy, Primy i České televize.

Také Drahošova mluvčí potvrdila, že kandidát má nabídku zúčastnit se prezidentských debat od čtyř televizí i dalších médií, nadále ale počítá se dvěma televizními diskusemi. „Již jsem navrhl jako jedno z míst debaty Českou televizi. Je to médium veřejné služby, které patří všem občanům ČR a jeho nestrannost je kontrolovaná nezávislou institucí. Ve druhém případě je na rozhodnutí mého protikandidáta, které z médií bude preferovat,“ sdělil.

Průběh televizních vystoupení bude důležitý i pro neúspěšného kandidáta Jiřího Hynka, který ve volbách získal necelá dvě procenta hlasů. Právě na základě debaty se chce rozhodnout, kterého z kandidátů podpoří. Pro Zemana se dosud vyslovil Petr Hannig, Drahošovi vyjádřilo podporu všech pět zbývajících neúspěšných kandidátů.

Zeman už za voliči nepojede

Kromě diskusí prezident žádnou velkou změnu svého režimu nechystá. Bude studovat materiály, které mu každý den přistávají na stole, spát, jíst a – jak sám řekl – „radovat se ze života“. Setkání s občany, kterých v uplynulých pěti letech v rámci opakovaných turné po tuzemských krajích absolvoval bezpočet, uspořádat nehodlá.

„V tuto chvíli nic takového v plánu není,“ potvrdil Ovčáček. „Určitě nebudu prozrazovat žádnou strategii ani taktiku. Znamenalo by to, že bych na stříbrném podnose týmu protikandidáta prozradil to, co plánujeme.“

obrázek
Zdroj: ČT24

Drahoš míří za voliči do Slezska

Pravý opak chystá prezidentský kandidát Jiří Drahoš a na cestu po regionech vyrazí hned ve středu – v průběhu úterka se svým volebním týmem vybíral konkrétní lokality, soustředit se chce hlavně na oblasti, kde v prvním kole neuspěl.

V doprovodu své manželky Evy hned v úterý navštíví Ostravu, Jablunkov, odkud pochází a kde oznámil kandidaturu na prezidenta, a Třinec. Během dne má Drahoš v plánu se setkávat s voliči, navštíví také semifinále hokejové Ligy mistrů třineckých Ocelářů proti finskému JYP Jyväskylä. 

Za kampaň dosud utratil skoro devětadvacet milionů; na účet od drobných dárců i velkých sponzorů dostal necelých 34 milionů; Drahošův štáb počítá s tím, že před druhým kolem voleb do kampaně vloží deset milionů korun. Zákon stanoví limit výdajů pro první kolo na 40 milionů, na druhé kolo pak dalších deset milionů.

Zájemce o nejvyšší ústavní funkci se bude moci opřít i o podporu neúspěšných kandidátů z prvního kola. Michal Horáček, který v hlasování s bezmála desetiprocentní podporou skončil čtvrtý, nabízí Drahošovi velké reklamní plochy, internetovou kampaň nebo kontaktní centrum. Zároveň vyzval své dobrovolníky, aby Drahoše podpořili.

Pomoc nabídli i další kandidáti, čekají na Drahošovy požadavky. „Co budeme moct udělat, to samozřejmě poskytneme,“ poznamenal mluvčí Vratislava Kulhánka Vladimír Šulc. Marek Hilšer nabízí pomoc na sociálních sítích, je připraven se zúčastnit i třeba setkání s voliči. „Podporu mu vyjadřuji, protože si myslím, že je důležité, aby v této zemi proběhla změna v prezidentském úřadu. Pan Drahoš ji pro mě reprezentuje,“ dodal Hilšer.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podpora mimo limit

Případná podpora od Horáčka, Hilšera i jiných by se přitom do padesátimilionového limitu neměla započítávat. „Podle volebního zákona končí volební kampaň až celkovým vyhlášením výsledků voleb – to znamená až výsledku po druhém kole voleb,“ upozorňuje Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

„Kandidáti, kteří neuspěli v prvním kole, tak stále jsou v režimu kampaně, mají svůj čtyřicetimilionový limit a mohou s ním disponovat. Mohou se vyjadřovat ve prospěch nebo neprospěch kandidátů, kteří postoupili do druhého kola,“ dodal.

Lístky už se tisknou

Druhé kolo voleb se koná 26. a 27. ledna, na rozdíl od kola prvního voliči nedostanou lístky do schránek, ale až ve volebních místnostech. Břeclavská tiskárna Moraviapress jich už v těchto hodinách tiskne přes deset milionů, a přestože se druhé kolo týká jen dvou kandidátů, rotačkami běží kompletní sada všech devíti hradních uchazečů.

Vyplývá to ze smlouvy s vnitrem; tisk více kandidátů myslí na případ, kdyby se stalo cokoliv, co by mělo za následek změnu kandidátů. „Může to být úmrtí, rozhodnutí soudu či vyšší moc,“ uvedl generální ředitel tiskárny Jiří Myšík. Na tisk pro druhé kolo se spotřebuje zhruba 160 tun papíru. Na úřadech musí být lístky rozvezeny nejpozději do 23. ledna.

Události, komentáře: Kdo má být příští prezident? (zdroj: ČT24)