Po dvou letech odhalili klíčníci korunovační klenoty. Poprvé budou vidět z více úhlů

Události ČT: Po dvou letech odhalili klíčníci korunovační klenoty (zdroj: ČT24)

Sedmero klíčníků se v pondělí úderem druhé hodiny odpolední sešlo na Pražském hradě, aby po necelých dvou letech odemkli v katedrále svatého Víta Korunovační komnatu, ukrývající české korunovační klenoty. K vidění budou pro zájemce zdarma do 23. ledna.

Koruna, kterou si nechal zhotovit pro svou korunovaci českým králem samotný Karel IV., i o něco mladší královské žezlo a jablko mohou od úterý od 10:00 obdivovat návštěvníci na Pražském hradě.

Zároveň si budou moct lidé prohlédnout i například svatováclavskou zbroj. Královské korunovační klenoty přitom bývají odhalovány zrakům lidí jen při výjimečných příležitostech. Nyní to je u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

K odemčení Korunní komory je třeba, aby se sešlo všech sedm klíčníků. Těmi jsou letos z titulů své funkce prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze Ondřej Pávek. 

K slavnostnímu okamžiku zazněl svátováclavský chorál. Poté se klenotům klíčníci poklonili.

Po dvou letech odhalili klíčníci korunovační klenoty (zdroj: ČT24)
  • Klenoty jsou vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu.
  • Termín výstavy a časy:
    16.–23. ledna 2018
    všední dny: 
    8.30–10.00 předem přihlášené školní skupiny
    10.00–17.00 veřejnost
  • víkend: 9.00–17.00 veřejnost
  • Kudy k výstavě: 
    Přístup do Vladislavského sálu je obvyklým způsobem přes Opyš z Jižních zahrad a přes Býčí schodiště.

Poprvé budou klenoty k vidění ze všech stran

Pohled na klenoty čeká zájemce přes novou bezpečnostní vitrínu. Vůbec poprvé si je díky ní budou moct lidé prohlédnout ze všech stran. Dosud bývaly korunovační klenoty umístěny v prvorepublikové expozici, zhotovené architektem Josefem Gočárem. V ní nyní budou umístěny památky spojené se svatým Václavem. I ty budou součástí výstavy. 

V Gočárově vitríně bude vystavena zbroj svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu. Ve Vladislavském sále budou umístěny také další předměty upomínající na patrona českého státu. A také výstava o osudech korunovačních klenotů za sto let republiky, součástí bude mimo jiné klíč od Korunní komory, který drží prezident republiky.

Korunovační klenoty jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech. Naposledy se tak stalo v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Oslavy sto let republiky budou pokračovat

Výročí 100 let od založení Československa a 25 let od vzniku České republiky připomene na Hradě několik výstav. Ve středu byla na Pražském hradě odhalena expozice V základech státnosti s unikátním souborem důležitých listin, raně středověkých rukopisů či archeologickými nálezy.

Po korunovačních klenotech se lidé na Hrad budou moct přijít podívat na tři velké výstavy nazvané Labyrintem dějin českých zemí, Doteky státnosti a Stráž na Hradě pražském. Lidé si na nich budou moct prohlédnout unikátní předměty ze života osobností Československa včetně prezidentů, Milady Horákové či atentátníků na Reinharda Heydricha, ale i exponáty spojené se státními symboly a nejvyššími vyznamenáními.