Nová zelená úsporám se znovu otevírá. Stát chce podpořit renovace a zateplování

Události (18. 9. 2023): Nová zelená úsporám od úterka poskytne peníze na zateplení (zdroj: ČT24)

Stát začíná po letní přestávce opět přijímat žádosti o dotace na energetické úspory v domácnostech. Zatímco dotační program Nová zelená úsporám nejdříve podpoří renovace bytových domů, za dva týdny se otevře příležitost i ostatním. Ministerstvo životního prostředí plánuje zvýšit zájem o zateplování domů a opravy.

Na začátku výroby je použité, vytříděné sklo. To se následně nadrcené taví a poté dále zpracovává. Na konci procesu z něho vzniknou minerální izolace k zateplení fasád, vnitřních příček a také střech. 

„Ta vlákna mají čtyři mikrony. To je osmnáctkrát tenčí než lidský vlas. Jsou na sobě tak hustě naskládána a prokřížena, že mezi sebou tvoří takové komůrky. V těch se drží vzduch, který je izolantem,“ popisuje výrobu stavebního materiálu prezident Asociace výrobců minerální izolace Ondřej Šrámek. Podle něho nejvíce energie z domu uniká střechou, k jejímu zabezpečení je proto potřeba třicet až čtyřicet centimetrů izolace.

Na střechách se v současnosti odehrává i nový solární boom. Díky dotacím si fotovoltaiku pořídily desetitisíce domácností. Ministerstvo životního prostředí nyní chce, aby Nová zelená úsporám opět oživila zájem o zateplování budov a velké renovace.

Dotace pokryje padesát procent výdajů

„Aby lidé ušetřili za energie a připravili se i na to, že energie už do budoucna nemusí být tak levné jako dříve, to znamená, aby snížili svou spotřebu,“ popisuje význam úprav domů ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Žádat stát o peníze mohou v klasické Nové zelené úsporám od úterka majitelé bytových domů. Od 26. září pak všichni ostatní. Výše dotace přitom činí padesát procent výdajů, v případě obcí dokonce sedmdesát. Sdružení vlastníků a bytová družstva mohou příspěvek získat i předem, stát přitom nabízí také bonus 150 tisíc na nízkopříjmovou domácnost.

„Je to určitě i finanční motivace pro to, aby se snáze rozhodovalo. Aby kývli na renovaci a skutečně renovovali své bytové domy,“ tvrdí ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Oprav dům po babičce může běžet roky

Za dva týdny zároveň nový dotační program Oprav dům po babičce nabídne až milion korun na zateplení, zálohově a od nového roku i s možností zvýhodněného úvěru. Majitelé domů také mohou odejít od plynu. „Měníme ty nejstarší plynové kotle, které jsou staré více než dvacet let. Jsou to ty atmosférické, úplně původní kotle. Nabízíme také podporu na instalaci tepelného čerpadla,“ dodává Valdman.

Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky a poradce ministra životního prostředí Martina Sedláka je pro žadatele důležité přemýšlet o komplexní rekonstrukci. „Tedy skládat jednotlivé kroky, jako je zateplení, výměna oken nebo pořízení rekuperace,“ popisuje. 

Resort životního prostředí již potvrdil, že se jedná o dlouhodobý program. „Poběží měsíce, roky. Není nutné hned první den v deset hodin sedět u počítače. Ta alokace je dostatečně velká,“ dodává Hladík. V rámci dotačních programů bude k dispozici zřejmě čtyřicet miliard z Modernizačního fondu, který využívá peníze z prodeje emisních povolenek.