Není cesty zpět: Tramvaj má vždycky přednost

Praha – Už počtvrté se v Praze koná informační kampaň s názvem Není cesty zpět. Policie ve spolupráci s dopravním podnikem v ní chce upozornit na riziko srážky chodců s tramvají. Řada lidí totiž stále neví, že tramvaj má vždycky přednost – a to i na přechodu pro chodce. Jsou to právě chodci, kdo téměř vždy kolizi zaviní.

Loni došlo v Praze celkem k 58 střetům tramvají s chodci - 54 nehod z tohoto počtu zavinili chodci, dva lidé zemřeli a 11 lidí bylo těžce zraněno. K nehodám nejčastěji došlo v říjnu a v prosinci. „Nejčastějším faktorem srážky je lidská chyba,“ potvrdila Zuzana Pidrmanová, krajská koordinátorka preventivních činností Policie ČR. Lidé jsou často zamyšlení, nepozorní, neodhadnou rychlost blížící se tramvaje, nebo ji - i díky méně hlučným kolejím - prostě neslyší. Podle policistky by si lidé měli dávat nejvíce pozor ve velkých dopravních uzlech, nebo naopak na dlouhých táhlých ulicích, kde tramvaje nabírají velkou rychlost.

Letošní rok má v metropoli zatím tragičtější bilanci: za devět měsíců se stalo 56 nehod tohoto typu, čtyři lidé přišli o život, 12 pak utrpělo těžká zranění. Opět se potvrdily statistiky - pouze pět nehod zavinili řidiči tramvají (jednou šlo o nepřiměřenou rychlost, čtyřikrát pak o nesprávný způsob jízdy), za všechny ostatní mohli chodci. 

V Praze dochází ke střetům chodce s tramvají nejčastěji. Denně zde vyjede tři sta tramvajových souprav, například v Brně je to jen polovina. Nižší jsou tedy i počty nehod - v Brně došlo k 17 střetům, v Ostravě k 18; nejbezpečnějším městem je pak Liberec, kde policie eviduje jen tři srážky. 

Kampaň není cesty zpět probíhá každoročně ve dvou cyklech – jeden týden na jaře, druhý týden na podzim. Na čtyřech místech v Praze je připravena speciální tramvaj, ve které probíhají přednášky. Určené jsou primárně pro žáky základních škol, navštívit je ale může i veřejnost. Policisté nebo řidiči s žáky probírají pravidla silničního provozu; v tramvaji je také k vidění výstava fotografií s bezpečnostní tématikou a k dispozici informační materiály. „Během týdne odbavíme zhruba tisíc žáků,“ odhaduje Pidrmanová.

Přednášky a besedy probíhají vždy v čase 8:30–11:30 na těchto místech:

  • 12. listopadu – stanoviště u vozovny Žižkov v Praze 3
  • 13. listopadu – stanoviště na tramvajové smyčce Kotlářka v Praze 5
  • 14. listopadu – stanoviště u vozovny Kobylisy v Praze 8
Informační kampaň Není cesty zpět (zdroj: ČT24)