Na Teplicku se srazily nákladní vlaky, jeden ze strojvedoucích zemřel

Události: Tragická srážka vlaků na Teplicku (zdroj: ČT24)

Po srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku zemřel v neděli strojvedoucí, druhý je zraněný. Nehoda se stala ve 14:16. Tři vozy převážející propan-butan a jeden vůz na přepravu uhlí po srážce vykolejily, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera doplnil, že odhad škody na trati činí čtyři miliony korun, odhad škody na vlacích inspektoři zjišťují. V součtu však škoda přesáhne deset milionů korun.

Jedna z lokomotiv začala hořet. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek a vrtulník letecké záchranné služby. Uvedl to mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

„Jedna osoba zemřela, utrpěla velmi vážná smrtelná zranění, kterým na místě ihned podlehla,“ upřesnil Voleník. Další člověk utrpěl středně vážná zranění a byl převezen sanitou do teplické nemocnice. U nehody zasahovaly dvě sanitky a vrtulník, který se vrátil prázdný zpět na základnu.

Požár hasiči již zlikvidovali. Vlak, který vzplál, vezl propan-butan, druhý náklad s uhlím, řekl operační důstojník hasičů. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan doplnil, že náklad hořet nezačal, hasiči požár včas uhasili. Dodal, že na místě zůstávají drážní jednotky kvůli vyproštění lokomotiv.

Jeden z vlaků měl během opouštění nádraží překřížit cestu tomu druhému a následně se čelně srazily. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy pravděpodobně jeden ze strojvůdců projel návěstidlem na červenou.

Provoz na trati mezi stanicemi Bílina a Úpořiny je přerušen. „Na trati jsou poškozené výhybky a vedení. Po skončení vyšetřování a odklizení vozů bude potřeba několik dní, aby se trať dostala do pořádku,“ doplnil Gavenda. Cesta zůstává neprůjezdná a do dokončení oprav by to tak podle něj mělo zůstat.

Na místě jsou čtyři inspektoři Drážní inspekce, kteří šetří příčiny a zjišťují okolnosti nehody.