Muž, který střílel ve vinohradské nemocnici, zemřel ve vazbě

Ve vazební věznici minulý týden zemřel čtyřiasedmdesátiletý muž, který v první polovině března střílel ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Potvrdil to pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Na informaci upozornil server Blesk.cz. Muž postřelil dva pacienty, kteří s ním leželi na pokoji. Jeden z nich na následky zranění zemřel. Policie muže obvinila z pokusu o dvojnásobnou vraždu, nyní stíhání zastaví.

„Mohu potvrdit, že minulý týden podezřelý muž zemřel. Z tohoto důvodu dojde v nejbližší době k zastavení trestního stíhání,“ uvedl Daněk. Muži hrozilo v případě odsouzení až dvacetileté vězení či výjimečný trest. Podle informací Blesku byl v pankrácké vazební věznici.

Událost se odehrála 8. března po 23:00 na hematologické klinice. Útočník postřelil dva další pacienty. Podle dostupných informací je střelil do hlavy, protože mu vadili. Jeden z nich, pětašedesátiletý muž, později zemřel. V nemocnici byl kvůli onkologickému onemocnění. 

Druhý pacient, který vyvázl jen s lehčím zraněním, měl při incidentu štěstí, protože útočník střílel pod takovým úhlem, že se střela odrazila od lebky. Podle policejního mluvčího pak útočníka odzbrojily zdravotní sestry. Útočník byl zadržen, soud ho poslal do vazby. Po zadržení střelec odmítl vypovídat. Zbraň vlastnil legálně.

Praha odměnila odvážné zdravotní sestry jízdným v MHD zdarma

Hlavní město oznámilo, že dvěma sestrám a jedné ošetřovatelce, které proti střelci v nemocnici zasáhly, poskytne na pět let MHD zdarma. Zdravotnice zvládly útočníka odzbrojit a ihned zahájit resuscitaci zraněných.

„Rozhodli jsme se, že těmto třem statečným ženám přiznáme jízdné na MHD jako výraz obdivu a ocenění jejich statečnosti,“ uvedla radní Prahy pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Dodala, že považuje statečnost za obecný charakterový rys všech zdravotníků, protože jsou odhodláni pomáhat lidem a zachraňovat životy.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) řekl, že tento způsob obdarování považuje za lepší, než hodinky nebo podobné upomínkové předměty. Obdarování za statečnost v podobě jízdného zdarma podle něj město učinilo poprvé.