Ve vinohradské nemocnici postřelil pacient dva lidi, jeden později zemřel

Ve vinohradské nemocnici zemřel pětašedesátiletý muž, kterého v noci na sobotu postřelil jiný pacient. Poranil ještě dalšího člověka, ten je ve stabilizovaném stavu. Střelce odzbrojily zdravotní sestry, policie jej obvinila z pokusu o vraždu a navrhla jeho vzetí do vazby. V noci na sobotu se v Praze střílelo také v Rostovské ulici v Praze 10, kde opilý útočník zranil tři lidi. Jejich zranění jsou pouze lehká. Oba případy spolu vzájemně nesouvisí.

Oba incidenty se staly v pátek po 23. hodině. V nemocnici na hematologické klinice pacient ve věku 74 let postřelil další dva pacienty, kteří s ním leželi na pokoji. Podle zdroje ČTK muž oba dva pacienty, kteří mu vadili, střelil do hlavy. Ten, který vyvázl s lehčím zraněním, měl při incidentu štěstí, neboť útočník střílel pod takovým úhlem, že se střela odrazila od lebky.

Druhý muž, který se ve vinohradské nemocnici léčil s onkologickým onemocněním, však byl po střelbě v kritickém stavu a zranění nakonec podlehl. „Když to vypadalo, že nemoc překonal, samotná onkologická léčba byla úspěšná, tak byl zavražděn,“ řekl ČT syn zemřelého muže.

Syn zemřelého: „Když to vypadalo, že nemoc překonal, tak byl zavražděn.“ (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího policie Jana Daňka střelce odzbrojily zdravotní sestry. „Sestry byly velmi statečné,“ dodala i mluvčí nemocnice Jana Roubalová. Na místo přijela také speciální pořádková jednotka a pražský policejní ředitel. Podle policistů je situace pod kontrolou a další nebezpečí nehrozí.

Útočník byl zadržen, jako pacient zůstal na původním oddělení, ale pod dozorem. Zbraň, kterou použil, vlastnil legálně. Policie ho obvinila z pokusu o vraždu. Navrhla také, aby soud poslal střelce do vazby. 

Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci, uvedl ministr

Ředitel nemocnice Robert Grill upozornil, že za poslední desítky let jde o první případ střelby v nemocnici Královské Vinohrady. Zvýšit bezpečnostní opatření podle něj nelze. „Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná komukoli, kdo může být potenciálním pacientem. Zatím ta bezpečnostní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní,“ uvedl ředitel pro Radiožurnál.

ČT ředitel řekl, že útočník byl v nemocnici tři týdny. „Takto se neprojevoval. Nezjistili jsme žádné přesvědčivé příčiny, proč k tomu došlo,“ podotkl.

Ke střelbě v nemocnici se vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Noční událost ve vinohradské nemocnici mě velice mrzí. Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci a neskutečný projev statečnosti. Smekám před vámi! Doufám, že se stav zraněných pacientů brzy zlepší,“ napsal ministr Vojtěch na Twitteru.

  • Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v Česku spíše ojedinělé, měly už ale i tragické následky. V lednu 2010 dokonce šestatřicetiletý muž, hospitalizovaný na psychiatrické klinice v Praze na Karlově kvůli maniodepresivnímu stavu, zkopal a usmrtil jiného pacienta. Soud mu později nařídil ochrannou ústavní léčbu.
  • Úmrtím útočníka skončil v listopadu 2015 případ, kdy ve Fakultní nemocnici v Olomouci psychicky nemocný muž surově napadl sanitáře. Zemřel poté, co jej zpacifikovali policisté s použitím paralyzéru.
  • České nemocnice v minulosti zažily také případy střelby, vesměs ovšem bez vážnějších následků. V září 2005 agresivní muž zaútočil v táborské nemocnici na přivolané policisty. Z opasku jednomu vytrhl služební zbraň a šestkrát z ní vystřelil. Nikdo nebyl zraněn.
  • Bez zranění skončily i dva případy z roku 2014, ve kterých hrála roli střelná zbraň. V červnu střílel pacient ostravské fakultní nemocnice, který zbraň sebral pracovníkovi ochranky, podruhé v září vyhrožoval se zbraní v ruce opilý muž v pražské střešovické nemocnici.

Střelba z brokovnice ve Vršovicích

Střelba se pozdě večer ozvala i v Rostovské ulici ve Vršovicích, kde opilý muž po hádce postřelil tři lidi brokovnicí. Zranění ale nebyla vážná, řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Ondřej Franěk.

Také v tomto případě byl útočník zadržen. U sebe měl kromě brokovnice i pistoli, obě zbraně vlastnil legálně.

„Po předchozí hádce měl opilý útočník několikrát vystřelit z brokovnice a lehce zranit tři lidi. Útočník byl zadržen a skončil na služebně. Případem se zabývají kriminalisté,“ uvedla policie.

„K restauraci v Rostovské ulici v pražských Vršovicích přijel v pátek večer na skútru opilý muž. Na ulici před restaurací se pohádal se ženou, přičemž po hádce opakovaně vystřelil z brokovnice. Dva z výstřelů mířily podle prvotních informací do vzduchu, třetí výstřel pak mířil do okna přilehlé restaurace,“ popsal situaci Týdeník Policie.