Muž, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskou SPZ, přišel o vrtačku a musí zaplatit 100 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal muže, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskými poznávacími značkami. Uložil mu peněžitý trest 100 100 korun. Muž také přišel o svou aku vrtačku. České televizi to sdělil soudce Petr Novák s tím, že trestní příkaz je pravomocný. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti muži hrozily až tři roky vězení. Po dopadení se k činu doznal.

„Trestní příkaz Obvodního soudu pro Prahu 8 z 27. 6. 2023 nabyl právní moci dne 13. 7. 2023, přičemž obviněnému byl uložen jednak peněžitý trest celkem ve výši 100 100 korun a jednak trest propadnutí věci aku vrtačky,“ uvedl na dotaz ČT Novák.

Ničení pneumatik se muž dopouštěl v Praze 8 a 9 od poloviny dubna do začátku září loňského roku. Celkem měl podle policie poškodit 35 pneumatik u dvou desítek vozidel. Muž vrtákem poškozoval pneumatiky z boční části, aby je nebylo možné opravit, uvedl již dříve mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Trest letos dostal i další muž, který poškodil auto s ukrajinskou SPZ. K incidentu došlo v březnu po protivládní demonstraci. Podle videa na sociálních sítích se nejprve dostal do konfliktu s řidičem auta, který zastavil na přechodu pod Národním muzeem a vystoupil. Řidič po potyčce odjel, muž ale ještě do projíždějícího auta udeřil rukou. Hrozily mu také tři roky vězení, nakonec dostal šestiměsíční podmínku a roční zákaz pobytu v Praze. Obvodní soud pro Prahu 1 mu také nařídil uhradit vzniklou škodu.