Minulý týden zemřelo při dopravních nehodách sedmnáct lidí

Praha - V prvním zářijovém týdnu přišlo při dopravních nehodách o život 17 lidí, což je o šest méně než v předcházejícím týdnu. Dvě z obětí policejní statistiky nezahrnují, protože zemřely při nehodě na závodním okruhu mosteckého autodromu. Od pondělí 1. září do neděle 7. září se podle předběžných policejních statistik zranilo 629 lidí, těžce zraněných je o 70 více než v předcházejícím týdnu.

V uplynulém týdnu policie eviduje celkem 2888 nehod, což je o 131 více než o týden dříve. Pravděpodobně nejtragičtější týden byl letos od 21. do 27. července, kdy si nehody vyžádaly 29 životů. Dva mrtvé policejní statistiky neobsahují, protože zemřeli při nehodě na regionálním automobilovém závodu do vrchu z Oseku do Dlouhé Louky na Teplicku.

Nejvíce na silnicích v uplynulém týdnu umírali řidiči osobních automobilů, o život jich přišlo sedm. Zahynuli také dva chodci a dva spolujezdci v autech.

Průměrně se každý den v předchozím týdnu stalo 413 nehod, nejvíce lidí havarovali v pátek (515 nehod) a pondělí (491), nejméně nehod se naopak stalo v neděli. Nejvíce nehod zaznamenala policie v Praze a na severu a jihu Moravy. Řidiči, kteří jeli pod vlivem alkoholu, zavinili celkem 139 nehod, nejvíce jich bylo v neděli.

O uplynulém víkendu umírali při dopravních nehodách také motorkáři. V neděli si nehoda na závodním okruhu mosteckého autodromu vyžádala dva mrtvé. Motorkář srazil na soukromé akci devětašedesátiletého traťového komisaře, který přebíhal přes vozovku, oba nehodu nepřežili. Na hlavní silnici ze Sokolova do Chebu zemřel v sobotu na malém motocyklu jednasedmdesátiletý muž. Řidič, který ho srazil u obce Černý Mlýn, z místa nehody ujel.

Srpnové dopravní nehody si podle předběžných policejních statistik vyžádaly více obětí než v loňském roce. Na silnicích zemřelo v osmém měsíci 103 lidí, což je o jednoho člověka více než loni v srpnu. Za celé prázdniny zahynulo při kolizích 204 lidí, tedy o 18 méně než loni.