Od propuknutí metanolové aféry už uplynuly více než tři roky, podle Unie výrobců a dovozců lihovin kleslo od té doby množství pančovaného alkoholu v ČR zhruba na polovinu. Stojí za tím i nová opatření a přísnější kontroly ze strany celních úředníků. Na trhu by tak v současnosti mělo být pančovaných lihovin historicky nejméně.
Metanolová aféra spustila opatření proti černému lihu. Restrikce ho dostaly na polovinu
Třeba ve vizovické likérce je znát, že výrobní proces je pod mnohem větší kontrolou. Pracovnici třeba při kolkování lahví s alkoholem snímají hned dvě kamery. Od roku 2013 jich přibyla zhruba desítka. „Kompletně v celém areálu jsme dneska pod dohledem kamer, což je pro nás z bezpečnostního hlediska v pořádku. Všechny kamery jsou přímo napojeny na celní úřad,“ popisuje ředitel Pavel Dvořáček.
Některé firmy ale musely pod tíhou nových opatření produkci ukončit. Ještě před dvěma lety bylo v České republice registrováno ke značení alkoholu přes 360 osob. Dnes je jejich počet přibližně o dvě stovky nižší. Přísnější pravidla i kontroly podle celníků omezily pančování alkoholu v Česku až o 90 procent. Ročně se tak u nás toho nezdaněného vyprodukují odhadem 2 miliony litrů.
Velkokapacitní výrobnu odhalili před Vánocemi celníci v Blatnici pod Sv. Antoníčkem. Zabavili stovky litrů etanolu, destilátů různé lihovitosti a tisíce litrů ovocného kvasu. Únik na spotřební dani byl prozatím vyčíslen na 300 tisíc korun. Rozsáhlá akce byla dokončena v druhém prosincovém týdnu. Případem se zabývali celníci z Generálního ředitelství cel ze Zlínského, Olomouckého a Jihomoravského kraje.