Majitelé veteránů budou muset se svými vozy na STK. A to jednou za pět let

Události: Nová pravidla STK pro veterány (zdroj: ČT24)

Majitelé veteránů budou muset od září absolvovat pravidelné prohlídky ve Stanicích technické kontroly. Zavedením takzvané STK chce mít stát lepší přehled o tom, jaká auta a v jakém stavu na českých silnicích jezdí. Oproti běžným vozům budou kontroly veteránů povinné jednou za pět let.

Na silnici je potkáme jen zřídka, pozornost ale vzbudí vždycky. Od moderních aut se ta historická liší kromě registrační značky i tím, že nemusejí jezdit na prohlídky do Stanic technické kontroly. To se ale od září změní.

„Oproti klasickým vozidlům, která chodí jednou za dva roky na technickou, tak veteráni budou chodit jednou za pět let. Je to kvůli tomu, aby stát měl celkově přehled o vozovém parku registrovaném v České republice,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Auta budou rozdělena do tří kategorií podle data výroby. „Ta nejstarší kategorie, to je od padesátého třetího roku a starší, tam se provádí kontrola účinnosti brzd jízdní zkouškou. No a problém je v tom, že vlastně pro jízdní zkoušku musíte mít zkušební plochu. A zkušební plochu normální osobní linky nemají,“ popsal Vladimír Dušek z Poradenského centra pro STK.

Kategorie veteránů
Zdroj: MD ČR

„Nikdo nic neví,“ obává se Dušek

„STK i jejich pracovníci asi těžko budou specialisté na vůz z roku 1920, 1930. Dá se očekávat, a tak to zaznělo z některých veteránských klubů, že to bude trochu formální kontrola světel a brzd, ničeho jiného,“ řekl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

„Jsou lidé, kterým tyto auta nic neříkají, a může to pro ně být problematičtější. Na druhou stranu i mezi techniky jsou sběratelé veteránů a ti se v tom vyznají, takže bude to hodně o přístupu lidí,“ myslí si o nových pravidlech ředitel závodu 1000 mil československých Jiří Patočka.

„Ministerstvo slíbilo, že připraví nějakou instrukci, která by řešila právě tato historická vozidla. Máme polovinu srpna a v podstatě zatím nic nevyšlo. Takže nikdo nic neví,“ podotkl Dušek.

Někteří provozovatelé STK se obávají, že kontroly veteránů budou časově náročnější. A podle toho budou zvedat jejich cenu.