Liberec sčítá škody po pátečním dešti. Před bouřkami varuje i sobotní výstraha

Události: Česko zasáhly bouřky (zdroj: ČT24)

Meteorologové zdůraznili výstrahu na bouřky, které budou do večera procházet Českem. Pro Moravu, Slezsko a východní okraj Čech nově platí varování s vysokým stupněm nebezpečí. Zejména v severních a také západních Čechách jsou ale ještě patrné následky pátečních bouřek. Řeka Klabava je na Plzeňsku rozvodněná. V Liberci je zavřený plavecký bazén, galerie i část obchodního centra.

Český hydrometeorologický ústav sice zúžil oblast, pro kterou vyhlásil novou výstrahu na silné nebo velmi silné bouřky, pro východ republiky ale zvýšil stupeň nebezpečí. Výstraha na velmi silné bouřky platí od 13 hodin do dvou v noci na neděli téměř na celé Moravě a ve Slezsku a také na východním okraji Čech v části Královéhradeckého a Pardubického kraje.

V Jihočeském kraji, zbytku Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny a také ve východní části Libereckého a Středočeského kraje platí výstraha na bouřky s nižším stupněm nebezpečí.

Na východě republiky může při bouřkách napršet až 60 milimetrů vody, mohou také padat kroupy. Ve střední části Česka očekávají meteorologové srážkové úhrny kolem 40 milimetrů.

Po deštích hrozí i rozvodnění vodních toků, zejména těch menších. I po pátečních bouřích je ještě na jednom místě povodeň. Po prudkém nočním vzestupu se v sobotu dopoledne krátce dostala na druhý stupeň povodňové aktivity Klabava v Nové Huti na Plzeňsku. Hladina sice již nepatrně klesla, což stačilo k návratu na první povodňový stupeň, stále však je téměř o metr výše, než byla ještě v pátek odpoledne. Povodeň již skončila na Holoubkovském potoku v Rokycanech, který byl ráno na prvním stupni.

V Liberci nebude sklářský veletrh, poškozený je i bazén

Vážné následky zanechala páteční bouře v Liberci. Za hodinu napršel asi 50 milimetrů, krátce byla rozvodněná Nisa. Jeden muž zahynul a jedna žena utrpěla zranění, když na ně poblíž fotbalového stadionu U Nisy spadl strom. Další události se obešly bez zranění, je ale uzavřen městský bazén. Ředitel Lubor Korselt uvedl, že nateklo zhruba půl metru vody do rozvodny elektrické energie a také do trafostanice. Není zatím zřejmé, jak dlouho potrvají opravy.

Návštěvníci musejí odložit i návštěvu Oblastní galerie, kde podle zastupujícího ředitele Vladislava Mareše zatekla voda do technických prostor. Umělecká díla nejsou poškozena a galerie se snaží prostory rychle vysušit, aby to tak zůstalo.

Uzavřena je i část obchodního centra Forum, kde se v pátek propadl podmáčený strop v restauraci rychlého občerstvení. „Podle našich informací došlo k prasknutí potrubí dešťové kanalizace. Situací jsme otřeseni, nejdůležitější ale je, že díky duchapřítomnosti přítomného manažera restaurace nedošlo k žádnému zranění,“ řekla ředitelka komunikace pro český a slovenský McDonald's Jitka Pajurková. 

Pořadatelé museli zrušit sklářský trh, který se měl v sobotu konat na náměstí Dr. Edvarda Beneše v rámci týdenního festivalu skla Crystal Valley Week. „Moc nás to mrzí. Bouře zničila stánky. Setkání s Blankou Matragi a také odpolední módní přehlídky v tramvajovém depu se uskuteční,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (SLK).

Na trať u Prahy se sesunul svah

V Královéhradeckém kraji měli hasiči hodně práce celou noc, hlavně uklízeli stromy popadané na silnice, museli ale také zkontrolovat dům v Třesovicích na Královéhradecku, do jehož střechy uhodil blesk. Požár ale nevznikl.

V Mirošově na Rokycansku zaplavila dešťová voda křižovatku, kanalizace ji nestihla odvést. Podle starosty natekla i do sklepů většiny domů v obci. Zaplavila také nádraží, kde byl do sobotního rána zastaven provoz.

Správa železnic odpoledne obnovila provoz na trati u Jarova nedaleko Prahy, kterou při páteční bouřce zavalilo kamení. Incident se obešel bez zranění. Úsekem Zbraslav-Vrané nad Vltavou již projíždějí vlaky. Trať byla mimo provoz více než 21 hodin.