Lékárníci mají nového prezidenta. Komora si zvolila Aleše Krebse

Vedení České lékárnické komory (ČLnK) převezme její dosavadní viceprezident Aleš Krebs. Zvítězil v noční volbě nového prezidenta a stane se nástupcem Lubomíra Chudoby, kterému uplynula dvě funkční období a musel tak skončit. Nový šéf komory je vedoucím lékárníkem v lékárně Slatinice u Olomouce. V nočních volbách na sjezdu komory v Benešově porazil člena představenstva ČLnK Martina Kopeckého, který působí v Grémiu majitelů lékáren. Kopecký se ale stal viceprezidentem.

Volba vedení lékárnické komory začala v pátek ve 20 hodin a trvala téměř celou noc. Kromě prezidenta a viceprezidenta volili její členové i devatenáctičlenné představenstvo, a to ve čtyřech kolech. Výsledky tedy byly známy až v sobotu nad ránem. 

Lékárnická komora v současné době řeší zejména financování lékárenské péče. Nesouhlasí s úhradovou vyhláškou pro rok 2020, podle lékárníků přidala všem segmentům péče kromě lékáren.

Lékárny mají příjem z marží a zároveň veřejného zdravotního pojištění signálním výkonem, což je paušální platba 15 korun za vydání léku na recept. Paušál nahradil někdejší třicetikorunové poplatky za recept, které zrušila Sobotkova vláda.

Podle ČLnK je ale sazba nízká. Usiluje o její zvýšení na 18 korun a podle Krebse by ale na místě v budoucnu byla „principiální systémová změna odměňování lékárnické péče“. Na sjezd komory dorazil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO), nový šéf lékárníků s ním měl možnost jednat.

Šéf resortu slíbil, že řešení najde v polovině příštího roku. „Měla by to být nějaká nová, my tomu říkáme dispenzační taxa. To znamená, že jde o nějaké ocenění konkrétní práce daného lékárníka, který vydá daný lék a měl by mít takto pevnou částku, která pro něj bude garantována,“ zmínil ministr. 

Sjezd ČLnK pokračuje. Hlavními tématy sjezdu jsou regulace počtu lékáren, jejich vlastnictví, podpora lékáren v obcích a také úhrady za nové administrativní povinnosti, jako je kontrola pravosti léčiv zabraňující prodeji padělků.

Lékáren je v Česku kolem 2800. Delegátů na sjezdu je přes 220, členství v komoře je povinné, vztahuje se asi na 9 tisíc lékárníků.