Lékárny testují systém proti padělkům. Obávají se však zpomalení výdeje

Události: Lékárny zkoušejí systém proti padělkům (zdroj: ČT24)

Od dubna začali výrobci léků a vybrané lékárny zkoušet systém proti padělkům, který bude od příštího února povinný v celé Evropské unii. Každá krabička medikamentu na předpis je opatřena vlastním unikátním kódem, který prokáže jeho pravost. Podle lékárníků to ale nejen zbrzdí výdej léků, ale také ho zdraží.

Takzvaný 2D kód na obalech připomíná QR kódy. Postupně by měl u medikamentů nahradit klasický čárový kód. Příští rok se budou v Evropě vyrábět krabičky léků na předpis už jen s novým. Cílem je zabránit padělání a krádežím.

„Slibujeme si od toho, že těch padělků zachytíme více a že se samozřejmě mnohem menší množství dostane k pacientům,“ přiblížil předseda Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv Jakub Dvořáček.

2D kód postupně nahradí klasický čárový kód. Má zabránit padělání léků i krádežím
Zdroj: ČT24

V českých kamenných lékárnách se však padělky v minulosti neobjevily. Lékový ústav nicméně dodává, že se dostaly k distributorům. Týkalo se to třeba přípravku pro pacienty po transfúzích.

„Byla to šarže určená pro Česko a Slovensko. A německý distributor zjistil, že obsah balení vůbec neodpovídá tomu, co v tom přípravku mělo být,“ popsala ředitelka sekce dozoru Státního ústavu pro kontrolu léčiv Apolena Jonášová.

Lékárník musí vzít do ruky každou krabičku zvlášť

V případě nového systému kódů se lékárny obávají hlavně toho, že bude náročný na načítání. „Budeme muset brát každou krabičku jednotlivě, abychom ověřili, že je daná krabička originální,“ přiblížila vedoucí lékárny Dr.Max Na Poříčí Markéta Cetkovská.

Na vydávání léků tak budou potřebovat více času. Zátěž bude změna znamenat hlavně pro nemocniční lékárny. Na oddělení totiž běžně posílají třeba i sto a víc balení jednoho přípravku najednou.

Už teď musí být on-line kvůli farmaceutickému softwaru, elektronické evidenci tržeb, e-receptům i platbě kartou. „Zvyšuje se statisticky riziko, že některý z těchto systému v dané chvíli nebude funkční,“ upozorňuje ředitel společnosti Česká lékárna holding Daniel Horák.

Systém zvýší podle stavovské komory také výdaje lékáren – na zaměstnance, čtečky i vlastní provoz. „Odhady se pohybují někdy mezi 300 až 500 miliony korun,“ uvedl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Kompenzaci žádají lékárníci od resortu zdravotnictví. Ministerstvo uvádí, že v současnosti jedná s komorou o revizi odměňování lékáren. „Určitě bude otevřena diskuse i na toto téma,“ stojí ve vyjádření resortu.

Vybrané lékárny začaly systém testovat od dubna, jeho funkčnost ale podle nich prověří až ostrý provoz.