Zpřísní kontrola vývozu léků. Úřady se bojí, že bude chybět Antabus pro léčbu alkoholiků

Události: Kontrola vývozu léků z ČR (zdroj: ČT24)

Podle přísnějších pravidel pro kontrolu vývozu léků může stát nově zakázat přeprodej léčiv za hranice, aby nedošlo k výpadku dodávek v tuzemsku. U vybraných přípravků by firmy navíc měly hlásit reexport předem; zatím ale není jasné, pro které medikamenty to bude platit. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v současnosti připravuje seznam.

Jedním z léků, u kterých hrozí nedostatek, je přípravek, který pomáhá pacientům závislým na alkoholu abstinovat.

„Vzhledem k tomu, že k výpadkům v dodávkách Antabusu docházelo již v minulosti, tak koncem loňského roku, jakmile jsme se dozvěděli o tom, že něco podobného opět hrozí, tak jsme se předzásobili,“ říká primář kliniky adiktologie z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

Ne všechny ordinace ale mají léku pro závislé dost, zásoby v Česku se tenčí, někde už dokonce chybí. Lékový ústav proto zakázal jeho vývoz za hranice. Část lékařů by Antabus chtěla dostat na chystaný seznam přípravků, u kterých by firmy měly jakýkoli export samy automaticky hlásit.

Seznam v současnosti připravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Ve chvíli, kdy vyhodnotí, že se léčivého přípravku vyváží takové množství, že by to mohlo způsobit nedostupnost českému pacientovi, tak potom ho na ten seznam zařadí,“ vysvětluje ředitelka ústavu Irena Storová.

Stejný zákon, který upravuje reexporty, dále dává lékárnám novou možnost objednávat rychleji. „Část lékáren si nám stěžovala, že zatímco jejich konkurence konkrétní lék dostává, oni ho nedostali,“ upozorňuje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Na žádost proto distributor musí léky dodat nejpozději do dvou dnů. „Čtyřicet osm hodin z pohledu nás jako distributorů není problém, problém je to v tom okamžiku, kdy my to zboží nemáme,“ říká k tomu ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Tomáš Votruba

Lékový ústav i ministerstvo zdravotnictví slibují, že případy, kdy jsou za chybějící dodávky zodpovědné prázdné sklady výrobců, při šetření zohlední. Už řeší první podněty, pokuta ale zatím nepadla.