Zdravotnictví dostane příští rok o 4,9 miliardy korun víc. Babiš to oznámil po jednání s Filipem

Události: Zdravotní pojišťovny mají příští rok vydat dalších téměř 5 miliard korun (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem se domluvil na tom, že do zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky půjde dalších 4,9 miliard korun. Babiš dosud úhradovou vyhlášku otevírat odmítal, v pátek ale změny připustil. Platí i původní závazek rozdělit z rezerv pojišťoven dalších šest miliard, takže v rozpočtu přibude zhruba 10,8 miliardy korun. Více peněz od zdravotních pojišťoven požadoval takzvaný krizový štáb zdravotníků.

Podle původního znění vyhlášky má být příští rok na zdravotní péči k dispozici 334 miliard korun. „Když vezmeme ty rezervy a k tomu 4,9 miliardy, tak se bavíme přibližně o 10,8 miliardy korun. Myslím, že to je blízko představám zástupců KSČM,“ uvedl po jednání Babiš.

Filip dodal, že skrze vyhlášku se rozdělí i šest miliard korun, které původně plánovalo ministerstvo distribuovat nad její rámec. „V podstatě se otevře úhradová vyhláška a prostřednictvím vyhlášky se celkový ten objem prostředků zvýší o 10,8 miliardy, což považuji za dobrý kompromis v řešení krize ve zdravotnictví,“ řekl. Podle premiéra by definitivní dohoda ohledně vyhlášky měla vzniknout do příštího pátku.

Babiš dosud úpravy vyhlášky odmítal. Před začátkem páteční schůzky s předsedou KSČM ale premiér změny připustil kvůli schválenému zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře. „Je tady problém s plošným navýšením 1500 korun pro všechny zaměstnance. Musíme se nad tím zamyslet a neopakovat chybu z loňského roku, kdy byla nejdřív vyhláška, a v ní to nebylo zohledněno,“ řekl před schůzkou premiér.

Zejména menší městské a krajské nemocnice si stěžovaly, že peníze na letošní navýšení platů nemají. Situaci řešila s ministrem zdravotnictví a premiérem i Asociace krajů ČR. Podle premiéra některé kraje nemocnice dotují stovkami milionů korun ročně, jiné nedávají peníze nad rámec plateb od pojišťoven. Proto je úroveň různá a měla by se podle něj sjednotit, aby nemocnice byly buď státní nebo krajské. Městům totiž kraje přispívat na chod nemocnic nemohou. 

Z pátečních jednání s poskytovateli péče vyplynulo, že peníze přidané do úhradové vyhlášky budou kompenzovat zvýšení platů a navýší se o 300 milionů rozpočet na domácí péči.

Komunisté teď nejspíš podpoří v prvním čtení návrh rozpočtu

Předseda KSČM po schůzce s Babišem řekl, že komunisté na základě páteční dohody pravděpodobně podpoří vládní návrh rozpočtu v prvním čtení sněmovny, které začne 23. října. Koaliční ANO a ČSSD, jejichž vládní projekt komunisté tolerují, by se pravděpodobně bez hlasů KSČM neobešli. Filip v pátek vyloučil, že by si KSČM kladla i podmínky, které s rozpočtem nesouvisí.

Filip šel na jednání s premiérem s tím, že chce najít kompromis, jenž povede alespoň ke splnění požadavků takzvaného krizového štábu. Ten tvoří odbory a další organizace. Štáb volal po přidání dalších 13 miliard korun z rezerv pojišťoven; podle Babiše je páteční dohoda s celkem 10,8 miliardami korun nad rámec dříve uzavřené vyhlášky kompromisem. 

Komunisté nenavrhují, aby do systému zdravotnictví šlo více peněz. Říkají: rozdělte peníze, které už v systému jsou, tak, aby nezůstalo nic v rezervách. Ale rezervy se tvořily několik let a jsou od toho, aby mohl systém dál růst i v době krize, kdy budou odvody menší.
Tomáš Cikrt

„Jsme přesvědčeni, že je možné z prostředků, které si lidé zaplatili a jsou na účtech zdravotních pojišťoven, vyplatit více. Aniž by se nějak dramaticky snížily rezervy,“ řekl Filip při příchodu na jednání ve Strakově akademii. Šéf komunistů trval při jednání s premiérem také na tom, aby se peníze navíc rozdělovaly rovněž přes vyhlášku: to se mu podařilo prosadit.

Znovuotevření úhradové vyhlášky premiér probíral dopoledne i na schůzce s poskytovateli zdravotní péče, tedy zástupci nemocnic, ale také ambulantních lékařů. Zástupci krizového štábu si na Facebooku stěžovali, že na jednání nebyli vpuštěni, přestože dostali pozvánku. Podle Babiše ale pozváni nebyli.

Babiš odmítá o zdravotnictví mluvit s koaliční ČSSD

Vládní ČSSD v pátek uvedla, že do lůžkové a domácí péče by mělo jít v příštím roce o sedm miliard korun víc, než navrhuje ministerstvo. Strana také podporuje požadavky krizového štábu a označila za nepřijatelné rozdělování peněz nad rámec vyhlášky.

Premiér ovšem nechce se svým koaličním partnerem o zdravotnictví jednat: socialistům vyčítá jejich výsledky z předchozí vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kdy ministerstvo zdravotnictví ČSSD ovládala. „Jsem dojat, že má ČSSD nějaké návrhy. Měli čtyři roky resort a neudělali vůbec nic,“ prohlásil premiér.

Ministerstvo zdravotnictví v návrhu úhradové vyhlášky počítá s tím, že meziročně půjde na zdravotní péči o 26 miliard korun víc. Tyto peníze rozdělí úhradová vyhláška. Do nemocnic půjde 14 miliard korun navíc, do domácí péče o 340 milionů víc než letos.

Do nemocnic jde více než polovina částky, která se z veřejného zdravotního pojištění vydá na péči. Podle krizového štábu českého zdravotnictví tvořeného odbory, zástupci nemocnic, lékařů, pacientů a zdravotně postižených, jsou ale zejména ty, které nespadají přímo pod ministerstvo zdravotnictví, podfinancované a chybí jim personál, což vede k zavírání oddělení a dlouhým čekacím dobám.